bsp problem

Sekarang rasa down sgt..ngdg ank² yg lain xpnh sgkut BSP..ngdg yg NIE sgkut?? First check 5.5 2nd-7.4 Ada 2x lg kena check..?? Ibu² blh kgsi tip x..xde pglman BSP tggi..

24 Balas

hai sis.. sy pun sama macam sis... sy pernqh bsp awal pagi 5.8... tp skrg alhmdlilah sy dah boleh kawal... 3 hari sblm sis buat bsp.. sis kawal pemakann sis.. makan on time.. kurangkan karbo... nasi makan setengah mangkuk kecil sis..makan mlm sebelum puasa makn sebelum jam 8.. ambik yg ringan2.. then bacaan kedua.. sis terus makan.. jngn lmbt mkan.. ambik biskut dengan air kosong je sis... .. next pnya bacaan tghari baru makan nasi magkuk kecil.. then bcaan setrus ambil yg meal ringan2 mcm biskut.. sy makan biskut jacob high fibre .. n satu tips lagi.. kalau sis makan nasi, pastika sis makan sayur hijau dlu.. ni makan bnyk pn takpa.. sbb syur ni boleh tolong lmbtkan kemasukan gula dalam darah..n tips lain.., jngn minum susun mngandung yg banyak gula sis.. macam anmum.. minum yg low fat

4y ago

wahh..tq ye kgsi tip..blh try nnti..

Sy pun 1st time bsp. 3.9,3.9,6.0,5.8 Contoh bila esok awk nk bsp, harini awk kurangkan makan. Makan manis jgn mkn dulu. Masa bsp pg tu sy 3.9 and mmg kawal tapi makan juga lpstu tgh hari nk bsp mkn nasi sikit, ikan bakar pastu kunyah biskut hupseng minum air putih. Masetu mnum air manis sikit sbb pg bsp sy 3.9 . Pstu naik 6.0 . Mlm nk bsp ptg makan sausage,nugget pstu selit bisku and mkn mangga and air kosong je.

4y ago

Sama la pgi pun bacaan tak cantik. Lagi saya tgh alahan. Nurse mcm ok je next month baru repeat lg. Cuba la try. Klo pg tu kurang bacaan mnum je sikit air manis buat basah tekak je.

Saya pulak..kalau mkn nasi je naik ...sampai doktor pun tanya..awak mkn ape?..saya kata..mkn nasi je..tu pun sikit..x kan x leh mkn..lapor kot hu..hu..kalau saya x mkn nasi ok je..x naik..28 ni buat bsp kali ke 3..tak tau la..naik ke tak..sbb sahur tu tentu mkn nasi kan..tgh hr n malam..mlm tu tentu naik jgk sbb lps berbuka..mesti nak mkn nasi hu..hu..sabar je la..

4y ago

sis try tukar beras tgk..kpd beras faiza yg diabetes tu..

Selepas pukul 8 pg , dapat bacaan pertama , saya cuma mkn kacang kuda + air masak + jambu batu .. lepas tu .. puasa .. pukul 12tgh hari .. bacaan kedua settle saya makan nasi siket + ayam isi + air masak + jambu kudap2 .. pukul 6 petang bacaan ketiga .. saya cuma mkn kacang kuda + jambu .. untuk ke bacaan last .. Alhamdulillah .. semua 4 ..

First bsp 5.3 5.1 5.5 5.8 second bsp 4.2 4.1 4.3 4.5 third bsp sebulan lagi .. Doakan saya eh hehe .. saye bt kt ruma je .. so sebelom date bsp misi bg tu .. saya bt dulu bsp sendiri dua dari sebelom.. sebab saya ulang mknn yg saya mkn tu utk bsp date misi bg hehe..Tapi saya nk tanye bsp waktu bulan puasa mcm mane ye ?

Sy minum lemon panas je lps dh bole makan tu..mlm sblm tido mnum jgk.mmg turun elok bila cek pg n tghri ptg mlm tu.klu xde lemon..limau kasturi..limau nipis pun ok..jenis2 citrus dia cut gula nnt..try la..air putih jgn krg dr 2 liter sehari doc pesan.stakat ni bsp sy elok la.

4y ago

awak gdm ke ?

kurang kn mknn manis..mnum byk air masak..mkn buah...sy tukar beras biasa ke beras parboiled...klau mkn mlm..mkn sblm kul8...lps kul8 mkn buah je..mkn roti jns wholemeal..☺️..nk mnum susu pon lbh baik cari yg fresh..

jaga pemakanan sis.. air manis kalau boleh jgn minum... karbo jgn ambik byk sbb tu ambik bsp naik...saya 2kali ambik bsp pagi merah mula2 5.4 merah sbb minum teh ais.. 2mggu lps 5.3 merah jgk.. sbb telebih mkn karbo

Time hari bsp tu jgn makan makanan manis, jgn bnyk makan nasi..mcm sy kdg2 mkn roti wholemeal, buah2an ..sy nk masuk bsp kali ke-6 dh😂 dulu 2 minggu sekali skrg sebulan sekali sbb 2 kali bsp bacaan semua bawah 5

Amalkan minum air lemon suam kosong tiap hari. Jangan minum air manis dan kurangkan pengambilan karbohidrat. Sayuran hijau dan yang pahit juga bagus diamalkan