bsp problem

Sekarang rasa down sgt..ngdg ank² yg lain xpnh sgkut BSP..ngdg yg NIE sgkut?? First check 5.5 2nd-7.4 Ada 2x lg kena check..?? Ibu² blh kgsi tip x..xde pglman BSP tggi..

24 Balas

Control mkn sis... kurangkan mkn nasi, kurangkan mkn yg manis².. lebihkan sayuran Time nak buat bsp mmg kena control mkn... klu x.. mmg kena on ubat or insulin.....

Kita dah sedia maklum kenapa kena check bsp..sbb gula tinggi..so tipsnya takde lain kawal pemakanan jgn byk mkn benda2 manis banyakkan minum air masak..simple

Seminggu nak check bsp tu jgn minum/makan manis. Banyakkan makan buah tembikai and jambu batu. Minum air masak banyak. Makan kena sikit tapi kerap.

Sis mnum air limau kasturi bncuh dlm 5 biji tnpa gula...mnum sejuk sedap...in shaa Allah trun... Mnum 2 jam sblum puasa lagi tok next bsp..

4y ago

Wc sis...hrap serasi...

Try mkn limau bali sis insyaa allah masa bsp nnt ok , mcm sy msa mngndung bsp mcm tu jga try mkn limau bali ok

4y ago

mn lh nk cri limau bali musim ni..hihii..insya allah klo jmpe akk bli..tq

Sama la sy. Ank no.3 ni sangkut... Tp first je sngkut, y lain ok....mkn buah jmbu btu ok la.

Jangan minum atau makan yang manis2.. kurangkan nasi, lebihkan sayuran..

Minum air perahan lemon tanpa gula buat sebiji... Insyaallah bacaan ok

4y ago

😊sya gdm on diet

Minum air limau kasturi..kurangkan pengambilan karbo

Sebelum g klinik tu minum air kosong byk2