Kencing manis semasa hamil

Assalamualaikum... Dua mmgu lepas sya da mnum air gula.. Tpi tgri tdi nurse bru cll bgtau sya sgkut kencing manis.. Result bcaan Before 5.2 after 7..Agk down jgk bila sya dgr, ank 1st sya xpnh sgkut kncing manis.. Masuk ank no2 ni je bru sgkut.. Family history pn xde yg kncing manis..makanan manis2 pn sya mmg kurg mkn.. Sy baru 27mggu 3hari.. Pkl 8mlm nti nurse sruh dtg klinik utk bt bsp.. Esok pgi plk mmg trikh cekup sya..bt bsp lgi & bt fbc sbb hb low.. Ade x situasi sama mcm sya..sbb sya mmg xde pengalaman kencing manis semasa hamil.. Tq 😢#mommybuntu

1 Balas

beli test kencing mnis tu sndiri jek sis,boleh cek kat rumah, susah klu ulg alik kk 1hari smpai 4x.. sy pun sama mcm sis, anak kedua bru kena, tapi sy lgi awal 14mggu dh detect gdm after mnum air gula 10.4.. huhu.. tpi alhamdullh sy cume gdm on diet, kaw2 kurgkan air manis,kurangkan nasi, bykkan mkn sayur n ulam2.. buah pun sy kurg ambil sbb manis kann.. bersalin pun syukur dpt normal sbb brsalin before 40mggu kan, baby pun kecik jek 2.7kg.. hehe.. smoga sis dipermudahkan ye, sy faham perasaan down tu, mmg sy jdi down teruk smpai sy cuba positifkan semua, harungi jugaklah menda dh jadi kann, baru segalanya smooth jek..harap sis pum mcm tu ye.. don't worry, ur not alone sis.. 😘😘😘

9mo ago

assalam mommy..maaf bru smpat reply..ye sy ade gdm mmg kena serah diri sblum due date..sy kena induce belon.. alhamdulillah skit xlme dkt 2 jam cmtu belon da jtuh trus sy msuk lb..xsmpi 2 jam sy da bersalin..