Kadang² rasa nurse ni tak syg saya ke ?

Sekarang 22 weeks 6 days kiranya due 16/04/2020 . Pregnant 5 Bulan still tak tahu gender . Cousin saya scan kerajaan 22 weeks tau gender dah . Masa 20 weeks ada la scan KK tp just scan ukur kepala baby je ? Ni tarikh scan kat KK nnti pulak bulan 2 2020 tahun depan . Bulan 1 tak pi dah . Hmmmm mak mertua saya ckp maybe saya pregnant tak ada masalah tu yg diorg tak care sgt . Kalau bulan 1 ni saya gi scan swasta ok jugak kan ? Kalau nk tunggu kerajaan jenuh ?

42 Balas

Scan tu atas keperluan... Dan risk... Biasa masa booking ( nak confirm pregnant) , 16-18 minggu( nk confirm tarikh bersalin), 28 minggu ( nak tgk location plasenta), 36 Minggu ( nk tgk air mentuban) semua atas sebab .. atau mungkin lebih kerap jika ade masalah CTH tarikh bersalin X Sama dgn ukuran baby, location Uri kat bawah, atau air mentuban kurang.. semua ade risiko masing2.. so YG X ade risiko ni Kita berilah jalan pada YG perlu... Jantina boleh scan kat luar..sebab mesin kt kk ni X clear.. biasa 2D ...YG clear 3D/ 4D kat swasta.. siap boleh detail scan..tgk Hati, salur jantung, kidney, sumbing ke..puas Hati..jalanlah salahkan nurse... Nurse dah buat kerja dia , APA YG dia tahu...jangan risau.. bila awak Di dapati berisiko CTH ukuran baby kecik..pasti kena refer Dr utk scan... Be positif k..

5y ago

Oooo macam tu . Bukan apa rasa pelik la cousin saya 22 weeks dah tahu gender . Saya tak kesah gender apa pun tp tertanya kk kerajaan mmng macam ni ke ? Dgn doktor kita tanya style nk tak nak je jawap

Kalau tiada masalah kehamilan, HB ok, berat badan ok, memang tak scan selalu pun. Akan scan bila masuk trimester baru saja. Saya masuk 28w (semalam), scan KK dgn doc baru tahu gender. Kalau nak cepat & lebih detail pergi je swasta, saya pun ada pergi swasta utk scan sebelum2 ni. Nurse cuma check degup jantung bayi saja. 😊 So jgn risau ya, tak selalu scan maknanya okay saja. Yg kena selalu tu sbb ada masalah, so doc nk pantau perkembangan bayi ok atau tak.

Sy pon xharap doct kk scan gender....tca utk tgk abnormalities..kalo ada yg x ok, doct akan refer ke hosp utk follow up..lg pulak kk ni rmai patient..kk tmpt saya byk sgt org bkn warganegara..situ dh jenuh melayan dh..doct pon ckp kalo nk lebih details, boleh scan di klinik byr..sy amek details + gender scan je. Yg pnting nk tgk heart, brain dan organ laen..doa sempurna dan dipermudahkan urusan kehamilan kita..berdebar tgk scan organ drpd tgk gender😅

5y ago

Huhu saya tak rasa doct nak taknak layan..actually doct kat kk lg bagus mnjaga ibu hamil ni..lg details la..tjuan doct ukur kepala baby je, mmg itu procedure dia.tp sy x mntk jgk doct scan gender baby sy..tp doct bgathu gender baby sy..pastu dia kata xsure sbb baby kepit kaki..you nak lebih detail boleh pegi scan kt klinik luar...kwn sy ckp jgk, boleh je nk tny doct.. Yg penting baby sihat kan

Sis. Kk tempat sy pon camtu. Padahal sy ni buku ade tanda kuning, sebab hb & bp low. Sy gi scan klinik swasta sebab terlalu nak tahu keadaan baby. Masa tu sy sakit perut sebab salah makan. Dekat tempat sy scan akan dibuat oleh doktor je. Misi x buat. Kadang rasa sedih sebab tak tahu perkembangan anak kita. Samala sy dah 5 bulan/22 weeks. Still x tahu gender baby. Nasib laa sy ni ada appointment di o&g. InshaAllah nak buat detail scan skali kat sane.

Sy rasa sis nk scan better ke klnik swasta terus sy dekat klnik kk scan mnggu ke 20. Tp bukan sy nk ckp la doc sndri pun ckp puan kalau nk tgk lbh details lg keadaan baby better scan dkt swasta sbb mesin diaorang pun x, canggih.. X blh nk penuhi cita rasa kita nk tgk jelas.. Ni klnk kk kt kawasan sy la lain x pasti. Tp doc ada scan jgk time week 20 dan dia ada explain keadaan baby smua ok. Cumanya mcm kita nk tgk lg clear better ke swasta..

Kk kt tempat sy. Doc scan bby just nk thu kedudukan bby..saje tya doc. Doc skrg da blj tahu ke gender bby. Terus doc ckp, blh. Jap ye sy cek. Boy ke girl. Pastu doc kata. Tgk mcm girl. Tpi jgn percaya sgt. Sbb baru bapa bulan. Smbil senyum doc tu. Mmg terbaik doc tu. Pdahal scan just nk tahu bby ok ke x. Alhamdulillah. Stiap kli scan kt kk. Doc mesti bgthu. Gigirl.

Itu biasa sis. Kk diorg nak cepat sebab ramai pesakit lagi kan. Cek swasta je la baru puas hati.macam saya hr tu scan baby 28w masa scan sy tny doktor dia usaha jugak cari tapi tak nampak jelas so dia ckp 50/50 jantina yg dia nampak tu. So next scan 36w bln 1 ni. Nak bt kat swasta suami x nak dia ckp nak surprise 🤣🤣 bertabah je la

5y ago

Hahaha good luck sis

Kalau nak tahu jantina baby sis pegi klinik swasta je. Kat sana lg senang tahu. Anak pertama saya sampai nak dekat bersalin pun tak tahu gender masa scan dekat kkia. Skrg saya mengandung anak ke dua pun blm dpt kepastian jantina baby. Tapi saya tak kisah sangat dpt baby boy atau girl. Yg penting baby saya sihat dan sempurna.

Kalau tengah scan dengan doctor tu tanya segala benda nk tanya. Nak tau gender ke. Berat baby ke. Air ketuban cukup ke tak.. Tanya je semua yg kita rasa nak kena tau. Kalau dapat doctor rajin dia akan ikut apa kita nak. Tapi kalau kena doctor yg tak berapa nak rajin nasib kita kurang baik sikit la. Heheee.

Sye scan tak tunggu KK dh.. Hahahahhaha.. 😂 Bile smpai mase utk buat scan detail, sye trus gi klinik swasta... Cume kos lah tggi skit.. Pastuu, g scan utk tgok gmba 5d baby.. Dekat klinik swasta jugak.. Tu pon sbb ade promo.. 😋

5y ago

Owh.. Tq ye.. Saya baru 17mggu.. Xsabar plak rasanya nk g scan detail..