Hai assalamualaikum semua

Sekadar luahan seorang isteri, letih sebenarnya utk bersabar dgn karenah suami, try para isteri semua bagi tips utk teruskan bersabar dan x mudah terasa hati, kadang ii rasa penat mcm kita ja buat semua kerja ke perasaan shj?. Kongsi ye,tq.

12 Balas

Tipsnya jgn manjakan sgt suami & sesekali silakan lah naik angin ke majok ke bila kita tak puas hati dgn suami sbb tak tlg kita buat house works. Kalau saya mmg takkan 100% offer nk buat semua benda sebab saya pun ada penat lelah saya & nak ada me time saya. Saya dah explain kt suami siap2 berkenaan ni & dekat mil pun saya ckp terang2 yg kahwin ni hidup berdua so sama2 lah kena ada rasa tanggungjawab. Contoh husband balik kerja 6pm saya terus hulur anak suruh mandikan then malam tidurkan. Weekend saya takkan basuh baju so dia lah yg settlekan. Saya tak heran if mil ada kt rumah saya nampak saya suruh2 husband cos awal2 mil ada tegur tapi saya direct ckp ustaz2 pun ckp suami kena tlg wife. Since tu mil plak yg ajar anak2 pompuan dia jgn manjakan husband & kerah anak laki dia tlg wife buat kerja rumah. Entah lah saya ni mmg sejenis tegas & independent. Bukan lah nk suruh kita jadi queen control 24/7 tp at least carilah masa utk kita meluah kt suami dgn penuh rasa ammarah hah gitu. Baru tobat member. Alhamdulillah sampai skrg suami jadi bertanggungjawab & auto biasa buat kerja rumah tanpa saya suruh or bebel

5mo ago

Agreed. Anak sulong saya lelaki darjah 6. Bila tgk bapanya rajin, auto anak pun ringan tulang. Tak kiralah lelaki ke perempuan ke

sye fulltime housewife with 2kids (3y&6m+). mental mmg mencabar sgt. slalu ckp dgn husband xlarat nk buat itu buat ni. ada hari stress je memanjang dgn ragam anak2. husband pun fham ni die ckp buat mana yg termampu je. kemas2 rumah, basuh baju tu sye xbuat hari2. ikut mood, kdg selang 2-3hari bru buat 😂. kdg2 kalau smpt sblom husband g keje die tolong basuhkan baju, nnt sye yg sidai. ade hari sye ckp je direct dgn husband hrini xmasak, anak2 meragam truk, die ckp mkn kt luar je or nnt die beli lauk 😂.

sy bru setahun jagung kawin tk tw tips..cma st jnis mngamuk la klw suami buat hal😂...jnis xda sabar2 xreti pendam cuci tlinga smpai laki tdr,,tpi klw laki ok sy layan elok ambil hati dy..mcm tu je la ada naik turun nya..ada hri gaduh ada hari elok..kja2 rmh pla sy xnk pksa laki atw pn pksa diri sndiri..sy penat sy xbuat la..laki xnk buat sda sy bgtw je apa2 nk kna bwt bebel2 sikit nnti klw laki xletih dy pndai la p bwt sndiri kja tu...stu je la nk pesan jgn pendam nti makn hti sndiri jd stress sndiri

Saya taktahu situasi sebenar, apa yang saya boleh cakap. Give and take. Saya pun masih cuba perbaiki diri. Kadang rasa penat gak. Tapi tak semua orang sempurna. Saya pernah fikir kalau bukan suami saya, lelaki lain mungkin lagi teruk? Dia dibesarkan cara lain. Saya dibesarkan cara lain. Personaliti dan sifat dia lain, begitu juga saya. Suami selalu cakap, kalau tak larat suruh je dia. Sebab dia taktahu gerak sendiri tanpa disuruh. Lelaki memang camtu.

hmm entah la sis . sy Sbb xkerja lagi ni.. tengh Jaga anak smpai dia 2 tahun bru start keje balik..buat masa skrg sy ok handle smua .. to Ada juga laa kadang mental suruh suami handle anak.. Kira skrg ni msih sy 80%,suami 20%.. besok sy dah kerja mmg bhagi tugas 50-50 la ..benda mcm ni sesekali kena direct.. kalau emosi xkuat nak handle.. duduk rumah bukan tak buat apa.. seharian mcm2 benda buat ..

Hmm x berani nk bg tips bru 2 tahun lebih kawen.. sy xde terasa hati ngan suami sgt pn. Sis penat buat keje rumah ke cane tu..Sy x paksa diri utk buat apa2 , kalau malas sy x buat. Santai2 je kt rumah stiap hari. Sy keje dr rumah, kdg2 je pegi ofis. Abis keje, sy relax je. X busy prepare masak ke apa.. suami pn ok je beli kt luar.. sama2 letih keje kn huhu

Saya kalau rasa penat, jika saya ingat Allah, tenang, LiLlahi ta'ala.. Jika saya tak ingat Allah, sakit hati, penat, merajuk. 😂Semua tu godaan syaitan suruh gaduh mulut/ bengang bagai. Lepas sedar, minta maaf. Istighfar. Solat jemaah. Makan bersama.

sy 15thn kawin, xde tips sgt..duk bergaduh jgk kdg² 🤣..tp apa yg penting, klau x puas hati apa kena berkomunikasi la, bgtau, jgn pendam²..dan sesekali kita kena bertegas jgk..😁

It depend sbenanye.. ape yg hsband kte buat tu kte bley tolerate ke x.. ble kte luahkn tu, ade effort utk brubah x..

Kdg kena bermalas2an utk kebaikan diri sendiri juga.