Menantu & Mertua

Sekadar luahan hati ❤️ Tinggal dgn makmertua(MIL) slepas ketiadaan FIL..husbnd ckp xde org nk jga mak dia..dia ada 9org ank 7L 2P..smua dh khwin yg bongsu je xlgi..yg lain semua duk umah sndri.. Well..kdg klau anak2 dia blik mmg riuh la rumah tu..yg jenis ada anak2 kecik..tong sampah penuh pampers buat xtau je..nk ambik wuduk pom xslesa..kalau rumah xyah crita la bersepah..kt dapur plak jenis masing2 sibuk dgn anak2..suami ada buat ape?..sya yg sarat ni jgk la duk kt dapur tlong MIL..yg lain, siap bru turun dpur.. MIL plak klau pnat skit buka la sound dia..sya yg tlong pom kena..sound depan anak menantu plak tu..ade je xkene sikit.Xslesa tau..kdg menangis sebab malu kena sound dpan ank mnntu dia..sya xnak la suami jdi anak derhaka sbb sya nk dduk asing..sya blik rumah mak sye kejap pom kene sound..rumah mak sendiri je pon..hmm.. Skrg ni hnya mampu sabar je..sya thu mcm2 ipar duk ckap psal sya..entahla nk kta sya ni pemalas..pkul 6 lebih siap solat subuh dh dduk kt dpur msak..kmas rumah,siram pokok,sapu kt luar mmg rutin harian dh tu..perut mengeras sye rehat jap pstu teruskan blik..kdg sye buat bnda remeh pon disoalnya..bakar sampah pon kena kata..asap la..pastu kalau dia bkar sampah asap berkepul mcm rumah trbakar xpe plak....haish pening2..silap org nmpak silap sndiri buat2 xthu..

7 Balas

benda sis lalui tu sya pernah lalui dkt family sya sndiri .. adik bradik smua kerja bgs tpi kedekut .. rmh mak abah sepah mengalahkan ada budak kecik .. sorg pon x nak tlg kemas padahal sabtu ahad cuti .. dapur jgn dickp dgn bau berak kucing nya dgn tmpat x dikemas nya dgn brg2 abg kutip dhtu biar mcmtu je .. mmg nak masak x selesa langsung .. pernah nak tlg kemas2 tpi adik bradik lain dok bagi alasan byk ckp nanti brg dorg x tau nak letak mana lah .. suh pasang coway utk kesenangan dorg yg bayo rm59 sebulan tu pon sorg x nak pasang .. beli brg kete beli brg sndiri beribu dpt lak beli iphone bagai .. gaji beribu tpi beli utk kesenangan sndiri payah sbb kata nya nanti ada yg x nak kongsi bayar .. dlu sya dok situ sya beli mesin basuh kalau x mmg cuci pakai tgn jelah .. tu pon x dak berkira pon dgn dorg nak pakai , pakai lah .. asalkan pakai elok .. sya mmg nak dok asing sbb mengenang anak makin hari makin besar .. even tu rmh mak abah sya tpi sya sndiri pon x selesa .. adik bradik ramai tpi jenis ikut kepala sndiri .. jenis byk ckp tpi x buat .. jenis ditegur marah smpai bermasam muka .. kdng penat dgn situasi family toxic mcmtu .. ada gp wasap snyi dri mula dibuat .. update mna penting je .. mak abah masok hospital pon dorg x tau .. mak abah byk harapkan sya je yg urus dorg tlg dorg .. kalau nak harap yg lain mmg byk je bnyi byk je alasan nya .. blm yg x dok daerah sini .. tu lagi laa tnya khabar pon x ..

biasa orang tua mmg cmtu..bykkan bersabar,jaga mak mertua pun ibarat jaga mak juga..kita cuba berlapang dada sis.. sbb org tua bercakap pun ibarat budak2, dah xfikir panjang..dan mmg kita yg duduk dgn mertua byk sgt kena mengalah dlm urusan rumah kalau ipar duai balik..besar betul pengorbanan sis..insyaAllah nanti sis dah tua,Allah kurniakan anak yg sggup jaga sis mcm mane sis buat..bykkan berbincang dan betolak ansur dgn suami..

2y ago

Aamiin..tq sis🥰

Salam sis. Boleh cuba berkomunikasi dengan suami. Nak ada anak lagi banyak kerja kena buat. Minta suami faham dan kerjasama dalam buat kerja rumah. Moga sis kuat. Ya saya akui kena kuat bila duduk dengan orang tua tak kira mil or family sendiri. 💪🏼💪🏼💪🏼

walaupon syurga bwh tapak kaki ibu, tp suami tetap kena utamakan isteri. smoga 1 hari nnt suami sis terbuka hati nak dduk asing. mcm sy pon mnyewa dekat je dngn rumah mak sy. wlaupon mak sndiri tetap sy xnk dduk skali. apa2 senang jgk nk jenguk parent. sbb dekat

sis pujuk je suami cari rumah sewa..memang tak boleh dduk dgn mertua nt memang dicarinya kita punya salah..stress jadinya. sis suruh suami slowtalk dgn mak mertua tu..kalau saya pon tak boleh nk stay lama2.2,3 hari pon rasa mcm tak betah.

be strong ❤

ssd