Ketepatan OPK

Sejauh mana ketepatan opk menentukan waktu subur? Ingat nak try merancang (tak nak mengandung), guna opk pula...

10 Balas

Salam sis. Saya guna juga kaedah nie utk ikhtiar. Alhamdulillah last month saya buat pada hari ke 17 line terang sangat, padahal kalau diikutkan, saya ovulasi hari ke 14-15. Terus bagitahu husband and dia balik dari outstation ambik cuti. Utk hormon LH nie, dia akn keluar start 10am-8pm. Jadi saya akn ambik pada jam 5pm. Dinasihatkan sebelum nak ambik bacaan LH, kurangkan minum 2-3 jam sebelum supaya kandungan LH pekat dlm air kencing. Bila line dah terang, maksudnya, ovulasi akn bermula selepas 12jam. Jadi, saya akn bersama dgn suami keesokan hari selepas dpat result line terang. Hormon LH nie fungsinya merangsang terjadinya ovulasi, jadi bila LH dah tinggi, maksudnya ovum akan dilepaskan selepas 12 jam. Dan tempoh ovulasi hanyalah 24jam selepas ovum dilepaskan. Jadi lebih tepatnya, bersama dgn suami sehari selepas line opk terang. Memang sehari selepas bila ambik bacaan, line dah pudar, sbb ovum sudah dilepaskan. Syukur buat kaedah nie, bulan nie period lambat 2 hari, cek upt +ve. Now dah 5 weeks.

Sy guna sis..alhamdulillah mengandung skrg.. klu ikut apps start waktu subur sy akan bermula 14 hari selepas period..tp sy test opk hari 12 dah mula subur dan hari ke 15 double line.. hari ke 12 line dua2 mula nak terang sy start bersama dgn suami sampai hari ke 14..hari ke 15 double line sy tak bersama sbb husband outstation.. alhamdulillah skrg dah 13+ week

5y ago

saya pun nak guna OPK la. nak tahu waktu subur. saya nak mengandung lagi. guna app kalendar juga. tapi x jadi

Opk ni ketepatan dia bagi saya agak bagus. Saya pakai opk. Selain opk sis tengok keadaan suhu badan dan cecair atau lendiran jenih ada keluar dari bahagian itim tandanya sis subur. Kalau nak kepastian cek pakai opk. Tengok result ya mcm mana. 😁jgn bsama pada waktu ni kalau tak nak hamil .

Sy guna opk sblm ni... Tapi susah btol nak nmpak warna sama pekat... Bila tunjuk seller dia ckp dah positif dah tu... So prcaya je la... Sbb time tu kluar lendir jugak... Tp last sy guna opk time subur lepas g urut... Baru la opk tu naik btol2 pekat... & baru la btol2 prgnant

Boleh je ntok elakkan pregnant.. kalau period teratur, minggu subur tu jgn bd sbb confirm2 opk +ve. Kalau period x teratur, bila opk dah makin terang beserta ada tanda2 subur, pon stop bd.

Jangan cek opk 1 hari sekali. Lepas sis cek pukul 10 pagi, cek lagi pada pukul 2pm contohnya. Kalau masih tak terang, cek lagi pukul 4pm. Kena gigih sikit guna opk ni.

Test pda masa yang sama setiap hari. 2jam sebelum jangan minum air. Insyaallah boleh percaya. Jangan harini test pukul 2,esoknya pukul 6ptg memang result takkan sama.

Tepat sis...cuma nk beropk ni nk kne disiplin yg tinggi...celop nk kne ikut mse yg sme jgn lain2 mse takut xjumpe waktu subur... syepon beropk now dh 10minggu...

4y ago

Hi ixora89, nak tnya awk opk Positif 4 hari bturut2 ke? Lpas 4 hari tu, line jdi pudar dan msa tu baru start bd?

Sy pgguna tegar opk..6x kitaran.. alhamdulillah lekat..usaha tu kna ada

5y ago

nk tnye... setiap kali kitaran ade ke tak jumpe subur? sy guno opk yg trip blue tuu okey xde masalah jumpe taim subur.. lepas tu pregnant and gugur sbb xtau time tu pregnant buat keje berat2... lepas 2 bulan sy start guna opk blik beli yg strip pink tapi smpai skrg tak jupe line terang... ade pun cam tak berapa nak terang ke opk rosak

Sya ada try..tp dah 2 bln still tnjukn tak subur...so sya stop..hehehe