berpantang

sedikit luahan. saya berpantang hari ke 27, nak sampai ke habis pantang ni macam2 la pantang larang orang tua2 yg buat saya naik rimas. lepastu pulak suka guna ayat menakutkan orang cakap nanti tua sakit itu la ini la. saya tak rasa takut, tapi saya rasa menyampah serabut sbb main dgn mental saya. serba tak kena. saya pantang kat rumah ja dgn suami. duduk berdua takda masalah apa, suami jaga elok. mai orang tua2 alasan nak melawat habis semua benda nak dipersalahkan. saya memasak pun dikata saya ni pantang mcm tak pantang. habistu nak saya baring ja ka atas katil tu. tegur orang bukan main nak suruh ikut cara berpantang, bila saya tegur benda simple jangan cium anak sbb sensitif plus dorang baru lepas makan benda berminyak, dibuat taktau ja. at last muka anak saya naik biji2 merah penuh muka😭 lepastu next visit saya pesan benda sama jgn cium n time tu muka anak mmg jelas nampak biji2 merah tu, terus buat ayat play victim kata "habistu nak salahkan kami ka punca muka anak naik biji" saya jawab ya, tapi selamba jugak tetap cium dan kata "biasa la tu muka budak naik ruam, nanti hilang la tu". saya ni penat2 sapu krim kat muka anak hari2 nak bagi sembuh, saya nak cium anak pun berjaga2. datang "orang tua" sesuka hati ja buat macam ni. dok larang ibu berpantang macam2 katanya supaya tak sakit, tapi kat baby suka2 ja bagi penyakit

2 Balas

Sy pun mcm sis, berpantang sendiri kt rumah ngn suami. Masa berpantang kt rumah mil, mil busy dgn kerja pergi program itu ini takde kt rumah nk jaga sy. Husb terasa dgn mak sendiri terus bawak sy balik berpantang sendiri kt rumah. Ptg tu jugak sy gerak dari gerik ke ipoh. Tetiba kak ipar dtg pujuk suruh balik gerik rumah mil. Bygkan dgn luka czer nak gerak balik hari yg sama, menangis sy taknak balik sbb penat. Diorg tak faham, ckp itu ini kt sy. Mmg mental breakdown gila masatu, dgn anak jaundis, jahitan czer terbukak sampai bernanah. Hampir meroyan sy 😭

4w ago

saya pengalaman berpantang kat rumah mil 3 hari ja. asal nak pantang sendiri tp rumah mil dekat, mil suruh pantang rumah dia dari sebelum beranak sampai lepas beranak dok pujuk so saya pun terpaksa la ikut. hari first & 2nd mil masak untuk saya. hari ketiga mil masak untuk family dia ja. saya kena makan lauk perangat yg 2 hari lepas. mil bukan nak jaga saya berpantang pun, lebih kepada nak duduk serumah dgn baby ja. tiap2 masa nak ambik baby duk dgn dia. bagi kat saya waktu budak tu nangis ja, diam ja dia ambik balik. terus petang tu saya ajak suami balik duk rumah sendiri senang boleh masak sendiri n lebih tenang. tp tak berapa tenang jugak la sbb rumah dekat so selalu jugak mai rumah😌

kalau sy jadi sis. sy kunci pintu tk bg masuk. lantak nk kata apa. gaduh pun gaduh la. yg penting sy duk dlm rumah dgn anak aman damai. lagi layan pun jadi lagi tambah sakit hati. kalau kita turut pun lagi makan hati. so biar tak berjumpa senang 😅

4w ago

Kesiannya awak.. memang susah la kalau dapat mil mcm tu. Harap suami awak faham and pesan dkt mak dia sendiri. Sebab kalau kita melebih, nanti kita yang kena… bahaya sebab bayi masih kecil lagi. Jauh dari mata kita, lagilah mommy akan risau. Sabar ya awak 💗