Scan Tapi...

Sedihnya 😔 sepatutnya 6w6d. Tapi scan still tak nampak. Nampak cuma size terlalu kecik macam baru 2w 😔.. Pedih rasa. Terus rasa tak nak mengharap. Risau yang lama berulang lagi. Ada tak mommy dalam ni mengalami.? Boleh share.? NEW UPDATE : hye mommy semua terima kasih atas doa dan kata semangat. Semalam 21 hb. Rezeki saya setakat di sini sahaja. 3 kali dah keguguran. Allah uji saya lagi 😌 Insyallah saya redha, doakan saya kuat ye ❤️.

Scan Tapi...
45 Balas

insyaAllah.. smua baik2 je sis.. brfikir baik2 nah. hri tu pn kwn sy mcm tu.. smpai mngis2 mngadu dkt sy.. dia ckp. dia bru nk bhgia.. dpat tau gndung. suami dia smpai tiap2 mlam pgg prut.. pdhal bru 6weeks.. ashik usap pngl bby2.. dia sdeh. scan mla tu. apa pn nmpk.. doc bg tarikh lain.. n doc kta mgkin kndugan dia xmnjd... dia mngis2 dkt sana.. dia kta suami dia dh exited sngt2.. lpas tu.. 3mngu lepas tu dia pg klinik. scan skli lg. alhmdulillah.. bby tu dh mla nmpk jntung dia.. cma kiraan weeks dia tu ja trlbih awal dri dlam scan. sy pn mcm tu masa mula2.. ptut 7weeks..tp msa scan. doc tnya. kmu yakin ke kndugan kmu ni 7weeks..sy ckp. sy pn xbrpa psti. sbb sy priod xtratur.. apa2 pn.. semoga baik2 ja nah sis.. kmi smua doa spya smuanya baik2 ja.. sis pn jgn ptus doa..

4y ago

btul.. kta tralalu stres n bnyak ngis pn.. dokter akan mrh.. ye mmg sdeh.. spa pn akn rsa sdeh bla jd mcm tu. tp seeloknya.. kta bnykkan tawakal.. brdoa pada allah.. segala benda allah yg merancang.. kdang kita tau kita xkuat.. tp dgn doa2 org sekeliling.. insyaAllah.. segalanya baik2 sis

sy pernah jd mcm ni...belum rezeki sy lg...sy da 3 kali gugur...semua awal kandungan 7-8 weeks...lepas gugur yg pwrtama dulu,takut nak pregnant balik,bila da pregnant kali ke 2 rasa takut,then jd perkara yg sama...bila pregnant kali ke 3,sy da x harap apa2...cuma sy selalu doa,supaya kandungan sy selamat...tp allah lg tau apa yg terbaik utk sy,sy x de rezeki jugak utk kali ke 3..dah setahun berlalu..sy skarang da ready utk pregnant...harap2 ada rezeki sy kali ni...sis sabar ye..banyak kan berdoa dan paling penting tawakal sepenuhnya pada allah...insya allah,apa pn yg jd..sis akan mudah redha dn syukur

4y ago

ye..fk baik2. ada hikmah semua ni..cuma jarakkan kandungan lepas ni..doctor sarankan sy jarakkan dlm setahun...takut keguguran berulang..pantang betul2 yea..makesure refer hospital kalau pregnant lg lepas2 ni..mcm sy da stat refer pakar o&g awal bulan 1 ni...sy harap sgt,allah bg peluang kt sy dn suami dpt merasa jd seorang ibu dan ayah suatu masa nanti...awk da bole makan folic acid..boleh consume dri sekarang..jgn makan junkfood...if berat badan x cantik..try turunkn..suami pn mainkan peranan..suami sy pn dah consume folic acid yg 5mg..dlm hal mcm ni..suami isteri kena beri kerjasama..sy harap awk kuat dan tabah..yakin dgn perancangan allah..lg satu,kalau mampu,lepas subuh amalkan sedekah..contoh,tiap lepas subuh,masuk duit dlm tabung,niat nak dapatkan zuriat kerana allah..cukup penuh tabung tu,pegi la sedekah pd org yg memerlukan..ni nenek sy yg bgtau..dn sy pn cuba amalkan..harap awk kuat yea..selamat berpantang

Kalau ikut pengalaman saya mengandung sebelum² ni..kalau scan awal² mmg tak nampak. Biasanya 10w ke atas baru nampak. Bila mengandung kali ke 3 saya pergi buat buku lewat sikit..dkt 12w baru buat buku. Kalau awal memang Doktor akan cakap nampak kantung je. Mungkin janin kita masih kecil lagi. Insya Allah,semoga baby puan membesar dengan sihat sehingga saat melahirkan nanti👍💞 Doakan saya jugak..Sekarang kndungan ke6. 2 kandungan pernah gugur. Moga selamat semuanya.

jgn pikir negatif...nnt klu duk pikir xjd..mmg xjd la beby tu..ni doktor bgtw saya...shb otak kita link dgn beby. pikir positive okay..☺️awal2 mmg xkn nmpk msa sya 8w-9w kot...ada nmpk nadi..tu pon xjelas...nmpk mcm betuk kancang kecik sgt...6w tu mmg nmpk kntung jaa....saya dlu pon penah gugur. alhamdulillah ni dah nk msuk 5bln dah...trauma tu jgn ckp la..mmg risau tkot jd mcm dlu..tp sya cuba xpikir sgt..pujuk beby supaya shat2 jaa..

4y ago

saya pun 6 week plus, bila scan doc kata xmcm 6 weeks n mintak datang lagi 2 weeks. saya pun risau sbb pernah misccarriage 2x, ada high bp and low HB. and now gula pun border aje..risau tp cuba tenangkan diri....tapi sis,saya pegi scan 2 klinik lain n kpj. sbb saya xnak percaya 1 klinik aje..so sesama la kita sabar ya

Saya 1st check dr kata negative.. Sebelum tu dah cek sendiri.. Dapat double line...kalau kira sendiri dah dalam 4-6w.. After few weeks pergi klinik lain nk scan.. Sebab takut ada penyakit lain.. Then dr kata confirm +ve. Tapi scan x nampak apa2... Masatu dah ikut kiraan dah 7-8w.. Then tunggu month end ni baru nak check & scan... Doakan saya...

4y ago

Semoga ada rezeki buat akak. Doakan saya juga ye. 😘

Kalau 6w sy scan ngan dktr xpenah nampak, sis. Mmg kena tggu 7w baru nmpk kantungnya. Dah tu tggu lg 8w baru nmpk isi dlm kantung. Sy trfikir2 kenapa sis ckp "mcm baru 2w" sbb 2w mmg lgsung takkan nampak bl scan dgn mesin scan. Ikut tarikh scan berikutnya insyaAllah doa ibu hamil akn dmakbulkan Allah. Elak fikir bukan2, tu ibarat doa.

4y ago

Sebab dr cakap bergitu. Tak dapat nak ukur. Insyallah harap bergitu lah. Kot baby sembunyi.. Doakan untuk saya ya ❤

Fikir dan doa yang baik2 sis.. Saya haritu 6weeks nmpk kantung kecik je.. sis cuma perlu pantau kantung tu setiap minggu/2 minggu if sis mampu.. klau kantung makin membesar so tak perlu risau sangat.. baby sy 8 ke 9 weeks baru nak tunjuk rupa, sebelum2 ni scan nmpak kantung kosong je.. sabar ye sis

saya masa 6w pon xnampak pape, saya hari2 doa harap baby kuat, sihat, happy dok lam perut even mak dia banyak dugaan dekat luar ni 😂🤣 minggu ke 12.. scan nampak kaki ngan tangan mendepa.. lega betull. dah keluar seketul ni bulan 9 haritu

iya syg. insyaAllah.. smuanya baik2 ja. kita merancang. yg lain smua allah yg tentukan.. kmi smua doakan yg trbaik untk apa.. ap2 pn jga dri baik2 tau.. prmakanan pn kena jaga awal kndugan.. sis doakan.. smoga smuanya baik2.. amin2

4y ago

amin2.. trma ksh balik yunk.. moga urusan kita smua allah permudahkan ye. 😘😘😘

Masih awal lagi sis.. Tunggu lagi another 2-3 week, kalau xde darah or sakit apa semua, should be okay. Saya dulu 8 week rasanya doc tgk kecik, jantung pun blm detact. Lepas dua minggu check & dia ada jer kat sana..

4y ago

Amin sis.. Kita doa yang baik2 & take care.. Folic acid jgn lupa ambik ye