macam mana nak hilang kan kencing kotor ye. sy baru 7 week pregnant . ada yang boleh bagi jawapan tk

20 Balas

Try je minum air masak banyak banyak . Tak bole minum air masak sebab muntah , minum air sejuk . Tak bole tngk air plain buh sikit air pewarna mcm sunquick ke sirap ke . Sy try letak air ribena tapi dengan portion yang sikit , jgn bancuh sampai manis nanti kena gdm pulak. Air barli pon bole try jgk . Based on pengalaman yg asyik kena kencing kotor even dah minum air putih bergelen, cuci private part sentiasa and amik kencing ditengah tengah masa checkup . Last sekali kena warded akhirnya. But later on after 7 month pregnant , alhamdulillah sembuh . But keep on minum air putih je laa .

Minum air msk byk, kurgkan makan/air manis. Sy penah suspect air kencing kotor tp bila hntr sample ke hospital result okey, jadi doc bg tips: Masa ambil sample air kencing tu, kena kencing dahulu skit, berhenti kejap, dan tahan urine tu dlm bekas sample. Kdg jd kotor sbb air kencing yg mula2 keluar tu agak kotor, jd xvalid keputusan.

kalau sy dulu kena kncing kotor ni,sy minum air masak byk2 je.. simpan dlm botol air bsar bawa2 bersama.. lepas tu sy x byk mkn2 manis x byk minum2 manis.. rasa mcm penat btl minum tpi sy tahan dan rajinkan diri.. lebih baik drpd makan ubat2an.. kndungn masih awal sgt..

Tambahkan kuantiti air msk yg sis minum. Tapi sy sebelum ni minum air msk lagi byk tetap x jln. Tapi sy continue je minum air msk dan minum air limau tanpa gula. Alhamdulillah. Skrg dh okay. Minum air bali tanpa gula pun boleh.

minum air bali..dan masa nk ambil air kencing to..cuci² dulu kita punya..then kencing sikit dulu..baru ambil air kencing yg tengah...bukan yg first keluar...ni nurse yg ajar...

Minum air barli kosong. Jgn letak gula. Sy pun kencing kotor. Alhamdulillah amalkn selalu. Lepas tu kalau kencing elok cuci dgn air paip direct.

sy pn jarang2 tuu ada jgk air kncing kotor...dktor ckap mnum air masak..sy minum air masak/kosong bnyak..skarang air kncing dh ok😉😉

Banyakkan minum air mineral.. Klu lbih pn xper. N cuci bhgian bwh tu pkai ait suam utk mngurangkan ksakitan #TAPSupermoms

klw Sy dlu ..dri awal mengandung hingga bersalin minum air kpla jer Time tu ...bby kluar bersih putih lgi.....

saya minum air barli suam. amalkan setiap hari minum. alhamdulillah next appointment check dah okay