UBAT SELSEMA

Sebenarnya ubt ni selamat ke tak utk ibu ngndung makan? Sy selsema, masa check up, sy bagithu tak sihat, selsema.. Doctor bagi ubat ni.. Takut plk nak makan.. Sy chek dlm app ni tentang ubt ni.. Utk kehamilan, tak selamat makan..

UBAT SELSEMA
15 Balas

klau pndapat sya lah sbgai nurse d hsptl swasta dlm bidang kebidanan dan post basic nursing...sya cadangkan jgn mkn ubt selesema yer bhaya utk kndungan..nie tips sya utk ibu2 yg mngalami selesema.. 1.mnum air msk byk2..make sure jgn mnum air ais yer..klau air suam lgi bgus. 2.jgn tido mnghadap kipas..dan elak kn pnggunaan aircond.. 3.klau hidung trsumbat byk kn brjalan dan bergerak.tnggikn bantal dan mnum air suam segelas sblm tdo. 4.klau blh mndi dgn air suam..elak kn mndi air sjuk.. 5.mkn vitamin c sbanyak mngkin atau mkn oren byk2. 6.jgn mnghembus hingus kerana memudaratkan...

4y ago

sama2 sis...

awak pregnant dah brapa mggu? ada bagitau dktr x yg awk tgh pregnant? kdg ada dktr yg x tnye kita tgh pregnant ke x kecuali kita bgtau dorg..mcm kes sy la..kalau sy x ckp yg sy pregnant,mmg dktr akn bg ubt yg x ssuai utk ibu hamil..after dktr tau sy pregnant,dltr x bg ubt selsema jns pil..dy bg sy ubt kristal yg letak dlm air panas pastu hidu sbb nak bg hingus keluar..

4y ago

ubt tu dlm botol bulat mmg bentuk kristal..campurkn dlm air panas sikit je sbb bau dy kuat..bkn utk minum tp utk hidu dlm2.. pastu hembus..masa buat tu kne cover dgn tuala/kain..

Sye br amik ubt selseme. .ny je yg doctr bg. .rata2 sye tgk ibu2 pregnant mmg amik ubt ny. .n sye ade tnye kwn jgk. .dye farmsi hosp. .ny pling slmt utk pregnancy. 😊. .laen2 mmg doctr x suggest kn. .

4y ago

Mmla tkt jgk nk mkn. .tp sye tnye dlu kwn2 yg larn. .br brny mkn. Hehe. .tp x mkn slaku. .selang2. .😊

aiiii ,doktor yang bagi pun awk ragu-ragu . doktor tu lagi pakar lagi arif pasal benda-ii mcm ni . takkan dia bagi sebarangan ubat for preggy mom .

4y ago

Hehe.. Sy faham doctor lagi pakar, lagi arif.. Tapi tak salah kan kite ambil langkah berjaga2.. Sy pernah gugur sebelum ni.. Sy hamil lagi, mmg berjaga2 sgt2.. Lagi2 ubat.. Kalau sakit kepala pn panadol pn sy tak makan sgt..

Saye penah kene seseme n batuk mase 1st trimester. Refer doktor die bg ubat seseme yg sesuai utk ibu mngndung. Klau was2. Try care traditional

4y ago

Loracctine cmtu la. Xingt la ejenye cmne

Klu sis blh tahan..better jgn mkn ubt..sy pn aritu demam..doc bg ubt selsema smua..tp x mkn pn..just rehat je bg cukup

4y ago

Btl tu sis..sy pn msa tu bsyukur sbb doc bg mc 3hari..so blh rest puas2 kt umh..get well soon sis 😊

Boleh ambil kalu betul xshat. Kalu xambil tu lg xbaik utk kndungan.biasa doctor bg ubt yg selamat utk diambil.

Hehehe kte prgnnt ny kne alert skit. .ye la tkt2 nk amik pape ubt kn. .🥰. .okee selamat malam. .😍

Kalau boleh bertahan tak perlu makan, tapi kalau nak makan juga double check dgn doktor lain yg pakar.

4y ago

Setakat ni sy tak makan ubt selsema ni lagi

Betul tu.elakkan mkn ubat ni mengantuk.x sesuai untk ibu mengandung

4y ago

Itu lah sis.. Sy mmg biasa makan ubt ni dulu.. Mmg mengantuk makan.. Itu nak tahu selamat ke, doc bagi ubt ni. Chek dlm app ni tak selamat makan😁