buasir ketika hamil

Hai ibu2 .. sy nk tnya ada x ubt/petua2 untuk kecikkan buasir dkt luar dubur.. rasa da bengkak n berdarah ??.. klinik dah pergi tp bg ubt masuk n krim sapu saja.. #28week

21 Balas

saya seram benar bab2 buasir berdarah ni. mggu lps dah start kluar sikit buasir lps sembelit, saya dah start makan psyllium husk utk lembutkan najis. tup2 2 hari lps masa buang air besar biasa (bukan sembelit) buasir tu pecah. sebab dah 32wk, dr bagi makan 2 biji daflon sekali sehari. nak tgk mcm mana lps ni sebab 2nd day ni msh bleeding lagi. harap2 sembuh seblm deliver nanti

Cer sis try ubt ni..if blh sapu d luar buasir tu.. ni sy pnh bli iv mist dkt online.tgk dkt situ kt elok tuk buasir... Tp ubt ni berangin sikit..tuk memcm pn leh gune pkai juge..hritu ms bby selsema pn doc suh pkai ni..tp xsapu pg bby suh bby hidu je..legakan hidung sumbat bby..sbb bby an xde ubt tuk dorg ms bby2 ni.. kena pkai ubat alami

Try makan minyak kelapa dara.. Pastu minyak kelapa dara sapu di bahagian keluar najis tu.. Then bnykkan makan betik.. Saya dulu sembelit teruk sampai terkena buasir.. Then terus amal minyak kelapa dara (makan bila perut kosong) dan buah betik.. Skarang buasir takda... Sembelit pun dah takda. Saya dah 22weeks

4y ago

Minyak kelapa dara brand yg mane awk pakai?

Sy pun alami masa 29 weeks. Ya Allah sy punya risau tu tahap nangis. Alhamdulillah dah kecut sis. Sy confius samada buasir atau bengkak. Tetiba je ade dalam seminggu. 😣😢 Sy letak minyak gamat. Before tido amik kapas @ tisu letak minyak gamat banyak2 bia ubat tu basah lama. Esok nak solat tu baru basuh. Try lah.

4y ago

Pedih tak sis letak mnyk gmat?

Sama.lah saya pun da 5 hari camni..sekali membuang pedihnnya rasa koyak kat dubur tu..pastu kuat darah bnyak takot nk teran lagi ckup je apa yg kluar huhu..pastu 2.ke 3 hari x membuang..pastu membuang lagi jd lagi camtu siksa nya..pdih sngt2 rasa membengkak

saya pun sama aritu berak selalu keluar darah , bukan sikit tapi banyak . Refer dr pun dia suruh minum air masak dengan buah . Tapi sekarang alhamdulillah dah takda jadi camtu . Minum air banyak ye then makan buah .

sis sya pun sama,tapi sya rasa punca sya mkn ubat zincofer yg dr bagi.tak tahan sya luka kat dubur smpai brdarah.nk stop mkn tu tapi risaukan baby.fobia bila nk buang air besa skrg ni.sya tak gi klinik ag 😢

4y ago

Alhamdulillah sya dh ok, sya tukar ubat yg dr bagi..susu pun minum

buat senaman kegel sis...baik juga utk ibu hamil...selain tu sapu olive oil kat situ...minyak gamat pun boleh...bykkan mkn buah&sayur...& bykkan minum air...moga sis cepat sembuh ya

Cuba makan buah tin, buah tin bgus juga untuk usus, bukan buah dalam tin tau, buah at-tin, yg biasa jual kat kedai mknn sunnah, kedai kurma tu, boleh cuba kalau nak cuba

Saya tuam pkai ais sis sbb tkot nk mkn ubat yg bukan2x, try buat setiap hari, dn make sure mnum air kosong byk, lagi satu try mkn syur bayam. Avoid any mknn yg pedas ye.