HB still low 26 weeks

Sebak hati , bila kita dah consume mcm2 utk naik kn HB , tapi makin jatuh ? mcm2 org bg nasihat and bagi petua saya dah ikut , sampai dokter ckp suspect thalesimia , amik darah hantar ke HKL and so on .. asyik fikir je and doa supaya oxygen sampai dekat baby ?? doa kan saya and baby .. but alhamdulillah baby active sgt2 P/s: I got Anemia and Kencing Manis too

4 Balas

Saya ada anemia, HB 7.5, and doc suspect thalessimia jugak (alhamdulillah negatif). Yang penting jangan stress2 ye sis. InshaAllah baby okay. Suami masakkan saya pedal and hati ayam byk2. Seminggu sekali mesti akan makan walaupun sebelum mengandung tak suka 😂 Atau sis boleh kerap makan kerang. Saya alahan dgn kerang. Jadi makan hati dan pedal je utk tambah darah. Masa 32 minggu check HB, alhamdulillah naik jadi 10.5. Doc kata still rendah tapi okay la tak consider bahaya. Semoga comment saya membantu 😊

4y ago

Thank youu 🌷 alhamdulillah dah bersalin 29 hb may hri tu .. 32 weeks 😊😊

Sy bukak buku hb 8.8...then doc pn tanya ada thalasemia ke...sy kata xde..then sy beli jus mamariam makan hati ayam n sup bayam hari2 ye...2 mggu kemudian cek up...dia naik 11.1 hb sy...isnin lps cek up tp hanya minum jus mamariam...nk makan hati da x lalu.. naik lg 13.3 da hb skrg...alhamdulillah..mgkn asbab jus mamariam jgk...iktiar je sis..mana2 yg boleh

Kne gandakan lg consume mknn yg beri sumber menaikkan hb kut sis. Klu minum susu tu segelas try gandakan scop. Jgn tinggal ubat yg kk bg, jgn consume minuman berkafein sbb menurunkan hb, dan mkn mknn tinggi zat besi.

makan iberet dan ambil makanan seimbang.