Jangkaan kehamilan

Seawal berapa minggu mami detect mami preggy? Jom share!

68 Balas

klu ikutkan dari tarikh period dlm 6 weeks bru check pregnancy test, tu pn xjangka bleh sangkut wlupn mmg nak tmbh sorg lg haha tp sbb period mmg xteratur so mcm yg xpercaya, sya check smpai 5 kali hahahha sbb xpercaya 😂 every day buat test .. smpai la 9 weeks mcmtu bru pergi klinik swasta scan .. n msa scan tu doctor kata bru 6 weeks .. baby kecik so lmbt sikit nak nampak sbb tu check masa 9 or 10 weeks buat scan kt klinik .. klu awal² slalunya ssh nak detect n lg satu membazir 😂 so nak jimat pegi lewat sikit sbb nnt nk pergi KK pn sama jugak kna 10-12 weeks bru buat buku .. so msa tu mmg on the go je dlm minggu yg sama buat buku terus ..

1y ago

Ye betul kk selalunya terima 10 minggu keatas

Dapat tau pregnant sbelum waktu period, kiranya xlewat pon..sebelum ni pernah mengandung smpi 3 bulan lebih je lps tu keguguran sbb tak tau kata gndung msa awl2 tu, kiranya awl2 tu xjaga lah😭,,selepas dri tu tibe2 dpt rasa simptom yg sma masa mengandung dlu tu rsa bdn lesu, xlarat, rsa nak demam smua.. Stat cek upt dri 1 line smpi lah samar2 n smpi jdi pekat line tu😍masa tu mmg bejaga sungguh la xnk berulang lagi.. Alhamdulillah kalini rezeki saya dgn suami.. Syukur sgt2 setelah ttc 4 tahun.. Skrg ni alhamdulillah dh 31week😁tak sabar menunggu baby keluar

Alhamdulillah dapat tahu masa 5 minggu. Minggu tu suami dan saya sangat sibuk berkemas sbb nak pindah rumah dan saya pula demam. Tapi saya takut nak makan ubat sebab dah beberapa hari lewat period. Lepas dah siap pindahkan barang, kami suami isteri pergi klinik dan doktor suruh buat upt sebelum nak beri apa2 ubat. Bila masuk bilik doktor semula doktor kata, “tahniah, puan mengandung!”. Alhamdulillah syukur sangat. Semoga kandungan sihat dan lahir dengan sempurna. Amin.

7 minggu 🫣 baru tahu pregnant, masa bulan puasa perut asyik sakit pastu biasa pegi bazar naik hantu nk beli mcm2 tp tiba2 tk de nafsu tk de selera nk beli makanan. Berbuka pom makan syikiiiit je pastu cepat penat letih mengantuk. Period memang lewat tp mula2 tk terdetik nk check sbb selama 2 tahun kawin lewat je seminggu terus je tp result selalu negatif tp tengok lewat sgt period check terus naik double line Ya Allah time tu Allah je tahu happy sgt2 ❤️

Sharp 5w hari Jumaat. Sebab dah lewat seminggu period. Husband pula dok push suruh check UPT tapi saya macam insist nak check sebab bulan sebelum tu, saya pun lewat period seminggu. Tup2, UPT negative. So xnak berharap. Tapi sebab teringat husband macam beriya suruh check, subuh tu check. Naik 2 line terang, bergegar nangis kat toilet. Nervous dan takut sebab mampu k tak bawa baby, mampu k jadi ibu,l. Saya berat 38kg je. Now alhamdulillah dah 33w, 54kg. 🥵

2 bulan bru sy sedar sy pregnant .. sbb suami dmm,sy dmm..mata belah kanan selalu kenyit2(org tua dulu ckp nk dpt berita gembira) ... sy ajk suami g klinik check tkut covid ke ap ke.. skli doc mintk untk scan,dlm duk tengh scan dh nmpk kelik2 jantung baby 12week 4hari.. sy buat buku pun dh lewat 13weeks 🙂 ... x sngke pun sbenarnye sbb pernah gugur,itu jdi xyakin rezeki scepat ni alhamdulillah...lgi 2bulan 8 hari nk smpi due harap dipermudahkan Aamiinn

5 minggu. Saya senggugut sangat2 kuat. Ingatkan nak period lepastu saja check upt sbb senggugut seminggu tak hilang2 tapi tak period pun. Tup2 double line. Tapi senggugut tak hilang sampai 3 minggu.. sakitnye ya allahhh solat pun takleh berdiri kene duduk je. risauuu sgt sbb sebelum ni pernah miscarriage and rasa sakit tu sebijik sama. Alhamdulillah dh 35w dah skrg hehe. Doakan saya dpt bersalin normal tanpa induce, suami boleh teman dlm LR ameennn

Masa 5 weeks.. masa tu demam mengejut terus suhu 38.5 ingatkan demam influenza sebab baru balik dari holiday.. pergi klinik check darah sebab doc pelik demam takde tanda tanda.. pastu kerap rasa sakit dekat ari ari but dia datang kejap kejap je.. rasa badan lain, sekali check upt naik terang double line alhamdulillah setelah 2 tahun ttc lebih dari 20 kali check tak pernah naik 2 line. Now dah 8 weeks. Doakan kandungan saya kuat dan sihat ya ❤️

hmmm lepas 21 minggu . sebabnya tiada alahan atau tanda2 cuma period je x dtg..tapi xde la fikir sampai preggy masa tu...ingat masalah period kot...hehe..check guna pregnancy test pun sebab my mom yg suruh check sebabnya period x dtg..mle mle macam malas nak check ...lepas 2 hari my mom suruh..husband belikan testkit tu..gune and than..+ve double line hehe..now baby dah usia 2 month 9 days...alhamdulilah selamat bersalin dah.

1y ago

haha best betol 5months xda alahan langsung. tahniah mamaa🥰

seawal 5 minggu. masa tu period mmg delay. tp sbb sblm ni pernah false alarm, so ambik masa lah nak buat upt tu. delay 3 minggu lps tu baru check upt. tak sangka rezeki, setelah 2 tahun tggu melekat, alhamdulillah. perasan badan letih btol 1,2 weeks sblm buat upt tu. lps tu selera makan bertambah2. bila lapar mcm takleh nak tggu. mesti kena makan on time. hahaha. rupa2 nya ada isi. alhamdulilllah sekarang dah 21 weeks.

1y ago

Tq2. Amin2 Ya Rabb Al Aminn