33w rasa panas smpai berpeluh 24jam

Sblum ni saya kat rumah sendiri kat slangor dngan husband mmg 24 jam rumah kitorang on aircon kat ruang tamu dngan bilik. Saya kadang tido under aircon pun blh berpeluh sejak masuk trimester 3. Skrng ni saya kat sabah rumah parent kampung. Takde aircon sini lagi la saya rasa bahang tu 24 jam berpeluh. Sehari mandi 3-5 kali sbab xtahan melekit badan. Orng dlam rumah ni smua mcm ok je mcm xpanas. Saya smpai 2 kipas dlam bilik ni pun masi berpeluh. Husband siap belikan kipas stand lagi extra tp tetap sama berpeluh panas. Saya jadi risau mcm mna saya nak hadap mcm ni smpai la branak and pantang nnt😭😭😭 Suami ade cadangkan beli aircon dia bayar tp saya kata kite bukan slalu balik sini staun skali je balik my kampung kat sabah mcm not worth it la beli aircon tu. Huhu. Mcm mma nak hilangkan panas bahang ni? 😭

15 Balas

Sy 32w mmg panas sis. Hr tu econ bilik tidur rosak, psg kipas smpi 3 (2 stand 1 atas), panasnya xleh habaq. Kul 1 pg berpeluh2 mcm nk nangis, mkn aiskrim sbb pns sgt. Ruang tamu ada portable econ tp sy taknak tidur luar sebab sakit pinggang. Nak kena tidur atas tilam jugak. Masa tu mmg mengamuk jugak la ke suami. Siap ckp nk beli econ baru. Akhirnya suami angkut tilam tdo kt ruang tamu. Baru nyenyak tdo hihi. Sy bli portable econ second dgn kwn. Biasa econ baru 1k tp sy bli 550 cond 9/10. Ok la econ dah repair alhamdulillah. Skrg dh ade econ pun still tdo dengan kipas Panasonic stand dan kipas atas. Kdg tdo x pakai selimut pun sbb panas sgt

Lepas bersalin baru hormon kita slowly kembali normal sis. Bagi I kalau u rasa aircond is not worth it, maybe u boleh beli yang portable aircond. Trust me you really need it especially dalam pantang ni. At least kena ada salah satu. After delivered pun I still rasa panas and berpeluh. Anak I pun sama. I pantang rumah family. Tapi takde aircond. Dah pakai singlet pun, rasa macam tak puas. Yang berpeluh dalam rumah tu baby and I je 😅. Masa pantang tu, kadang2 I balik rumah juga sebab rindu rumah. Bila dah balik rumah, living room on aircond, bedroom pun on aircond baru selesa. 😁

8mo ago

Haha I can feel u sis🤭 I setuju dengan husband u. Portable aircond much more convenient. Untuk keselesaan awak dengan baby nanti. Postpartum mom emosi macam roller coaster. So for your own good, better u beli. Hehe All the best mommy🤗

Beli ja sebab nnti akan guna juga wlaupun balik stahun sekali… saya pun sabah juga dulu anak prtama besalin n bepantang kat kg memang perlu aircond lgi2 dah ada anak kecil tuk elakkan bayi beruam sbb panas.. tak rugi pun sis.. kami balik kg ja tak risau dah panas yg pntg bila balik guna aircond pandai2 la bayar dgn org tua✌🏻

saya sekarang pregnant almost 14 weeks asyik tak tahan sejuk je kdg smpai rasa nak demam pun ya tp tak demam pun.. bila baca pengalaman2 tentang panas ni seram sejuk jugak saya... rasa sejuk sgt pun tak tahan rasa panas sgt pun tak tahan jugak ya nnti... adoii takpelah demi anak 💪🏻

Sis samaaaaaaa saya start 32-33 weeks berpeluh manjang padahal kipas tu depan muka lah senang kata 🤣 berpeluh henti tidak, sejuk tidak, sakit tekak iya ahaha terpaksa hadap je hari hari. Beli sabun yang cool bila dah taktahan sangat mandiii dapat la rasa sejuk sekejap haha

8mo ago

Haha betul 🥹 angin dari kipas pun blh rasa bahang dia tu🤣 aduii

kita serupa sis...mmg panas sgt2 masa 30-32 week tu.. mandi byk kali... kalau boleh nk berkemban je.... kalau mampu bli aircond.. beli la... kalau x mampu...bersabar la dgn kipas2 tu... mcm sy dh masuk 36week dh kurang dah panas mcm masa 30--32 week tu...

Skrg mmg panas especially dekat2 nak bersalin nanti tapi selalunya dah bersalin akan sejuk. Nak mandi pun kena guna heater. Tu pengalaman sy. Kalau x tahan jugak beli portable aircond la. Kalau tak nak dah senang nak jual

8mo ago

Harapnya mcm tu la… harap lepas bersalin nnt hilang la rasa bahang ni huhu

Betul start masuk trim 3 memang kita akan rasa panas je. Bukak aircond pun masih berpeluh ya. Tapi saya dah 2 bulan beranak dah hehe alhamdulillah. Rindu pulak bila baca sis cakap gitu😂 betul betul pengalaman

8mo ago

Betul masa kat rumah sendiri even buka aircon pun blh berpeluh padahal laki kat sebelah berselimut kesejukan dah tu🤣

ye macam saya masa mengandung anak 1hingga 4..panas memanjang .kipas nak ad dpn muka je. Lau xde elektrik lagi kalah macam ape. lepasan bersalin alhamdulillah okey .

saya sampai 3 kipas kadang tu. mandi shari 3-5 kali pun masih berpeluh. kdg sampai tengok hujan macam mau mandi saja hujan.