Ank htr pusat asuhan, slalu sakit

Sblum lahirkan anak, tak prnah terpikir begitu penat jadi seorg ibu. Sye keje full time 9 sampai 8, tapi bleh work from home buat masa skrg. Anak htr pusat asuhan, die slalu sakit. Saya rasa penat sgt bila dia sakit sbb kena jaga dia kat rumah, kena keje lagi. Biasanya akan sakit jugak sebab jangkit dari baby. Waktu mlm, baby akan bangun nangis2. Bagi susu, nasal spray, inhaler, tapi masih nangis. Kadang2 rase menyesal ada anak. Sblum baby lahir, mmg nak sgt baby. Kesian kat baby jugak selalu sakit, tapi tak tau nak buat mcm mane.

25 Balas

sy kerja taska , sy bkn nk slh mana mana pihak tp biasa majoriti mmg akn sakit sbb taska bukan la jaga sorg dua je budak . bukan stkat budak je sakit . dgn staf2 skli skit . risiko hntar taska ni lah sbnrnya mudah sakit . sy jujur ye , sy sendiri tak suka cara parents yg tahu anak dia sakit (selsema , demam , batuk dll) tetap hntar ke taska . alasan Dorang tak bole cuti la , kene kerja tp tolong laa jgn pkir diri sndri . budak lain akn sakit jgk . yg biasa pemikiran mcmni yg kerja nurse/cikgu . anak suhu dah 40 pun dorang rilek je . kitaorang tak bole nk bg apa apa ubat melainkan parents yg bekalkan . kalau nk anta taska atau mana mana tempat , sis kne pastikan owner tmpat tu sorg yg tegas . if sis dtg tgk , ada budak yg selsema ke batuk . takpayah laa . kalau budak dia terlalu ramai pun tak payah lagi mudah kene pyakit , lg lg bby . jgn pernah myesal ada anak . dia sakit kita sbgai ibu bapa kene jaga dia . dia nk minta siapa lg yg jaga?? anak anak taska sakit sy sedih parents dia buat tak kesah . dtg dgn slmber ckp "oh dia dmm ea" . Ya Allah , anak dia tu dah lembik . boleh ckp mcmtu je . jd ibu mmg penat lg lg yg firstmom . taska sy 40 org . 5org staff . saya handle bby , nk rehat pun tak sempat . sbb bby bukan sorg je nk jaga . kwan sy jaga anak sorg pun mental dia dah koyak . lagi kami yg jaga 40 . dri bby-4thun . sy memula mmg give up tp sy tanam dlm diri sy . mana thu suatu hari nt anak sy ramai , sy dah thu cara handle anak anak . lama lama sy ok . rasa tak penat mana pun handle budak budak . sy enjoy je kerja . lg sy dah thu kerenah dorng ni mcmne . apa apa pun , semoga awak sentiasa kuat utk jaga anak awak . jgn raya myesal tau .ramai kat luar sana nk sgt ada anak . kalau awak terlalu penat , minta husb bg kerjasama okay . sma sma uruskan anak okay .

2y ago

Cheras. Area Balakong.

sabar ye sayang...jangan mengeluh...peluk jeq dye cakap kat dye supaya sihat selalu, jangan meragam, senangkan ibu...kadang dorang ni nak peluk jeq... kalau baby ni nak ajar senang jeq...buat 3x berturut2 nanti terus jadi rutin... cth : -timing minum susu (tgok jam 12mlm, 6pg, 10pg, 2 ptg, 8mlm) ajar dye tido malam lama...ulang2 nanti jadi rutin...if awak lambat bg susu nanti dye confirm merengek... -tido (setiap pukul berapa, keadaan gelap, bedung) buat benda yg sama nanti jadi rutin...if tukar time or cth x bedung ke nanti dye merengek.. -then ikhtiar kuatkan antibody anak kalau baby no 1 paling penting kebersihan...no 2 pemakanan kadang susu x sesuai...if BF pulak ibu kene jaga makan... fyi, kite ade 2 pasang si comel...8y,5y,4y & 3bulan semua kite ajar tido kat ketiak sebab kite boleh peluk dye cium dahi dye...then tepok2 sket bg tido...x sampai 10 minit konpem tido dah...dari yg beso sampai ke baby...dye dah lena baru letak tepi...now si Abg dah sekolah dah pandai bawak diri tido sendiri kadang2 terase cepat sangat dye besar...but believe me...pelukan tu 1 miracle tau sebab kite pon ikut tenang sekali...n u will miss that moment a lot! semoga dipermudahkan 💪

Hmm sis. Semoga yang baik2 sahaja. Faham sebab penat tu. Bawa bersabar tau, sebab pejam celik sekejap je masa berlalu. Tuptup anak dah besar. Mesti rindu moment masa kita menjaga dia. Saya pun tak expect macam ni journey seorang ibu. Dulu kerja, tiba2 takboleh nak kerja dah sebab anak ada masalah kesihatan. Bila sorang tak kerja, ada masalah kewangan pulak. Nak makan pun susah. Masa mula2 tak biasa dengan keadaan ni, saya merungut. Mungkin sebab terkejut. Tak sangka susah macam ni. Tapi setiap hari, saya cuba tanamkan dalam diri saya betul2 ikhlas nak jaga anak saya sepenuh hati. Allah dengar, bila anak membesar makin rasa kesenangan dalam hidup. Rezeki suami bertambah2. Takpe ibu, penat tu normal. Kita manusia, bukan robot. Kita ada perasaan. Suami kena banyak membantu. Bab anak ni, masing2 kena saling belajar dan memahami. Anak tu amanah untuk dijaga.

tarik blk kata² menyesal.. anak amanah Allah.. ya jaga anak mmng cukup penat..sbb tu org berpengalaman selalu nasihat.. alam rumahtangga bkn seindah yg dibygkan difikirkan diangankan.. tmbh plk bila dh ada anak lg lah menguji kesabaran..mental..emosi..fizikal.. kesihatan dan berbagai lg.. enjoy je perjalanan sbg ibu.. anak x minta pun dilahirkan..kita yg nk sgt dia hadir..anak tu amanah Allah yg sgt besar dan berat.. kita sbg ibu bapa akan dipersoalkan di mahsyar kelak tntg tanggungjawab kita adakah kita berjaya didik anak mengenal Allah..Rasul..islam dan ibadat.. bersyukurlah.. masih ramai org teringin ada anak.. minta tlng suami.. klau rasa x larat rehat.. klau rasa nk tido.. tido je kjp..rehatkan badan & fikiran..🙂budak mmang mudah jatuh sakit asbab antibodinya lemah..budak mmang makin besar makin bnyk ragamnya jd ibu sabar..

ye. ada ank mmg penat. semua benda kena buat terkejar2. kdg2 sy burn out jgk. bila 2 2 menangis serentak. handle sorg2. tp betul la ada komen. tukar taska. cari pengasuh. yg me gasuh sorg 2 je. ank sy Alhamdulillah jarang sgt sakit. sbb makcik ni jaga 2/3 org sja. kalau taska ni,dh la ramai. tmbh plak ibh bapa xblh nk cuti selalu. company strict. nk jga anak sakit or demam pon bising. skrg ni jgn la smpai rasa menyesal ada anak. kita yg nk dorang. kita kena la tabah & hadap karenah dorang. dorang xmtk pon selalu jatuh sakit. mungkin kurang antibody. lgpon ada anak ni,tanggjwb 2 org. suami isteri. gilir² la jaga tgh mlm tu. kalau xde kerjasama dgn suami,bincang elok2. xpon sekali sekala try mengamok 😅. kdg org laki ni,ada yg jenis mudah. ada jenis liat. apa2 pon kena terus kuat okey

sis kuat ya , 1 thing is ,kita ni ibu2 , kena mula buang rasa sesal tu semua, ni semua sbenarnya ujian Allah bg yg plg kecik , ada lg ujian mendatang plg besar yg mgkin saya sis atau ibu2 lain insyaAllah mampu hadap ,anggap la ni sis bt semua demi anak ,jaga dia , syg dia , jgn la penah rasa sesal walau sikit. Anak tu amanah ,jaga je la sis ,ada org lg susah dr sis. dr sy dan ibu2 lain , yg tak bersuami ,yg keluarga nya kecik ,yg tak ada beradik ,kuatkan mental dan fizikal ya sis. demi Anak ,pcayalah , itu semua skejap saja , kita akan rindu waktu2 mereka masa baby ,skg sis tempuh dgn sabar tabah , kuat ya sis

sye anta ank dkt rumah pengasuh. anak kerap sgt sakit smpai 5x warded. 5 bulan berturut2 warded & doktor pun pelik & sye kerap amek cuti tanpa gaji. sye xkesah boss nk mengata ke ape sbb dorg takada dkt tmpt kite. sye bnyk mntk pendapat org n doktor masa warded, ada yg mintak tukar pengasuh. mybe persekitaran situ tak sesuai dgn anak kite. and lastly, sye resign and nk fokus dkt kesihatan anak. Alhamdulillah stakat ni anak ok takdek sakit mcm slalu. mudah-mudahan terus sihat anak saya. bulan 5 nnt ada followup dgn pakar paed. mohon doakan kesihatan anak sye beransur sihat ya 🥹.

1y ago

Tq sis. Saya dah tukar pengasuh. Sekarang baby dah tak sakit lagi.

sis. buang rasa menyesal tu. bukan apa takut nanti Allah tarik balik pinjaman tu baru awk tau. normal la tu bila ada anak kecik rasa penat mengantuk x ckup tido. mana ada mak2 yg ada ank kecik ni x penat, cukup tido? melainkan mak tu ade bibik yg tolong dia jaga anak malam2. u dah tau anak u selalu sakit berjangkit dri pusat asuhan, u boleh ambil insiative tukar pengasuh lain. yg x byk ank asuhan. jgn lh dok hantar jugak lgi ank kt situ. inisiative u as a mom kne lh ade jugak. and waktu mlm u x larat boleh je mntk husband jaga kan.

1y ago

Sis, mcm mana sis pilih pengasuh ya? Saya takut silap pilih pengasuh. Tak macam pilih taska, boleh tengok Google atau Facebook review.

istighfar banyak². apa yg Allah bagi bila² masa Allah boleh ambik balik. perkara biasa je sebenarnya bila dah start hantar taska atau pengasuh anak kerap sakit. sebab ramai budak. benda di luar kawalan kita. apa yg boleh buat, sediakan anak dgn tambahan vitamin atau makanan untuk kuatkan imun badan. memang normal apa yg awak rasa. mak kerja ke tak kerja memang tak mudah jadi ibu. minta doa Allah sentiasa beri kesihatan baik pada anak², dan kalau sakit cepat sembuh. minta dipermudahkan urusan membesarkan anak². serah sepenuhnya pada Dia.

sampai rasa menyesal tu kena muhasabah diri balik sis. sendiri dah tahu anak tu AMANAH & tanggungjawab nak besarkan anak tu bukan mudah. anak awk tak mintak pun nak lahir, awk & suami yg nak sgt kan? so hadap je lah. tak baik ada perasaan mcmtu, kesian baby awk tu ada mak mcmni. ttg sakit tu, tukar la pengasuh. benda mudah je pun sebenarnya. dah jd mak jgn malas nak berfikir yg terbaik utk anak. anak no 1 skrg bukan awk dah

1y ago

Sis, nak tanya. Mcm mana nak tahu seorang pengasuh itu okay tak? Takut jugak nak htr ke pengasuh yg kita memang tak kenal, sekadar jumpa sekali dua je.