Normal atau tanda nak gugur?

Saye pernah 2kali gugur, harini dpt ztau pregnant varu 3w5d tapu sakit pinggang amat rasa sama mcm mase mk gugur dulu , adakah nak gugur lagi? 😭 doc dh bgthu klau pregnant terus pergi klinuk diaa utk scan & cucuk kuatkn rahim tapi suami belum gaji .. Penat rasanya asyik gugur he

3 Balas

sama la sy gugur tahun lepas. doktor suh jarakkan 6 bulan bru try lg alhamdulillah 7 bulan lps keguguran sy hamil lg. msa 3w-4w tu sakit sgt sama mcm rasa sakit nk gugur lagi² kt bawah dan kt bahagian kanan perut. bila ke klinik kesihatan doktor sahkan sy pregnant dan sakit tu maybe ada kaitan dgn depression sbb sy trauma teruk lps gugur sebelum ni sampai kna gi kaunseling kt hospital. doktor kata trauma tu la yg trigger fake contraction sama mcm sakit nk gugur sbb otak kita proses sakit tu dgn pengalaman sebelum ni. sy ada minta duphaston tuk kuatkan rahim tp doktor bg new obimin yg lengkap ada semua vitamin dlm satu pil. pastu doktor cuma suh bykkan rehat, jgn byk berjalan, kalau boleh jgn drive atau travel, naik tangga pn tak boleh, makan makanan yg sihat, jaga emosi dan jaga kebersihan diri. elakkan drp angkat brg² berat jgk tau 😂 situasi kita maybe tak sama tp sy paham perasaan awk sis lg² awk 2x kehilangan baby. mmg tak mudah nk hadap sakitnya tu. kita je yg rasa sakit dalaman dan luaran, sakit sbb kehilangan lg. org boleh kata mcm² sbb takde kt tempat kita. semoga awk tenang² je banyakkan berdoa dan banyakkan berehat. folic acid jgn lupa makan awal² pregnant ni mmg wjb makan

tabahkan hati ye utk anak syurga puan, sy doakan puan lepas ni dikurniakan rezeki yg lebih baik. puan bincang elok2 dgn suami mcm mana nk simpan duit sikit2 utk tabung kecemasan ye. semoga dipermudahkan urusan puan & suami

2y ago

Aamin. puan ada dlm doa sy. lps ni kalau ada rezeki zuriat lg bgtau sejarah keguguran dgn doktor. dpt ubat kuatkan rahim biasanya kandungan menjadi. InsyaAllah dengan izinNya

Hm just nk ckp, patutnya jarakkan dlu klu nk hamil semula. Bdn perlu masa utk stabilkan hormon.. Itu apa yg dktr pakar explain kt sy masa ggur kali ke 2. Klu dh mcmni, sy cuma doakan yg baik2 shj..

2y ago

Semua jarak 1tahun lebih bru pregnant balik sis xtau lama mana lg nk jarakkan