Untuk ibu2 gdm

Saye nak tanye, nanti lepas bersalin nurse akan check bsp kite ke mase dalam wad tu ? Atau sebelum bersalin je nurse akan check bsp kite ? Ade yang berpengalaman tak pasal ni ?

9 Balas

Yg sy ingt kna check sis.. Pastu lps bersalin pun dia akn check lg.. Baby pun diorg check sbb tkt baby kna jgak.. Sbb da baby lps bersalin kna..sbb mak gdm kan.. So diaorg akn check lps baby klr tu mak dgn ank..tp selalunya msa mengandung ja da.. Lps bersalin tu x da dah..

kalau ikut pengalaman sya,tak dah kena cek kalau lepas bersalin di wad..tapi 1 bulan lepastu kena bagi tarikh untuk minum air gula lagi..nasib baik tak sangkut sebab sejarah keluarga tiada kencing manis..sebelum minum air gula tu macam biasa juga kena puasa.

Setiap kali sebelum makan selepas makan nurse akan check. Baby pun nurse check lepas bersalin. Nak mudah, pakaikan baby sleepsuit yang boleh lipat kaki jadi booties. Sebulan lepas bersalin minum gula lagi.

Kalau awak dah warded hospital. Setiap hari nurse akan cek bsp awak tak kisah la dc/insulin/ubat. Nnti after deliver dalam 1 bulan mcm tu akan minum air gula lagi untuk cek bacaan gula selepas bersalin

Seingat saya, nurse ada check masa dalam labour room. Lepas bersalin tu tak check dah. Saya tak pasti procedure hospital kerajaan macam mana.

9mo ago

Sy kna check.. Diaorg check lps bersalin tp sehari ja asanya check pun..lps abis pntang baru minum plak air gula tu😅

Mcm sy ambik masa dalam LR..lepas beberapa minggu bersalin kene repeat lagi minum air gula sekali utk tgok ad lagi x lepas bersalin tu

sy gdm dc xde powm check bsp..last bt smggu sblm nk msuk ward.. atas hsptl kot

sebelum dgn selepas bersalin nurse akan check..baby pon kena cucuk nnty

dalam ward nurse check.

9mo ago

yeee selalu buat sendiri. ni orang buatkan macam lagi sakit hahaha