denda bersalin

nak tanya ,klu kite mengandung anak luar nikah .. mase nak bersalin nanti kene dende ke ? tapi mase bersalin tu nanti kite dah nikah la dengan bakal suami .. ada sape2 tahu tak ?? #mummykompius

29 Balas

tringat kawan husband sy org ganu.. dtg kl sbb na lahirkan ank xsah taraf.. yg pmpuan tu jnda ank 3..pmpuan ney xnk jga ank dye sbb tkutkn abgnye yg ganas cm samseng ktanya.. ble tgk ayahnye.. sayu je na lpaskn ank sulungnye.. time na kuar spital tu doc xlpas sbb dyeorg xnikah lg.. so husband minx jd org tgah..n jmpe doc.. msuk 1 blik tu.. discuss gn doc smaada dyeorg na anta jkm atau ad waris na jga.. sy pon ckp la yg sy na jga bby tu.. siap je isi borg bwak la blek rumah.. tp yg sedihye sy jga skjap je.. sbb rezeki ank ney cerah dpt fmily angkat yg xad ank yg da brtahun mnunggu.. nma ank ney pon husband yg letak nur aina afrina..

4y ago

Kalau ada orang YANG ambil anak tu perlu ke waris??

Takde lah kena denda sis. Bersalin seperti biasa. Cuma sebelum keluar hospital kena refer dengan pihak kebajikan dan kena ade family members masa tu dengan kita. Utk proses pendaftaran kat jpn pula, sekira nya takde surat nikah lagi atau belum berkahwin, utk yg muslim kena buat surat sumpah yg menyata kn kita tak pernah kahwin sebelum ni dan anak kita tak boleh d tuntut oleh sesiapa melain kn keluarga kita sendiri je. Dah tu bawa surat tu utk buat surat beranak anak

5y ago

sy uruskan kwn sy tidak perlu akaun sumpah..just surat bertulis dari pegawai jkm,copy buku pink n boleh buat surat beranak n mykid..

Nak bersalin tak kena denda. Cuma isu nak keluar ward je, kena ada keluarga yg turut serta sign utk keluar ward tu. Kalau xda keluarga nk tolong, anak akan diserahkan pada jkm. Kalau anak yatim piatu takda mak ayah pun kena ada bukti supaya kelahiran tu tak disorok

5y ago

Jkm akan jumpa ibu bapa kita ke untuk mintak sign ?? atau mse kite na kluar ward tu je ibu bapa kne sign ?

Takde denda apa pin jangan risau, bayar bil hospital je nk kluar.. and waris kena jamin keluar.. refer dengan bahagian jebajikan sosial sahaja untuk pastikan anak tu akan terjamin. Sebab diorang taknak ada jes buang bayi atau perdagangan bayi je

kakak saya punya kwn pun ada jugak yg mcm ni. lepas bersalin tu dia kata kene denda pihak lelaki n pihak perempuan . tapi tak sure denda dri pihak pjbt kadi or jkm . sape yg arif bab ni boleh tlong bg info sikit ? hehe just sharingg

Kebiasaannya kes macam awk ni akan dirujuk kpd pegawai kebajikan sosial hospital. Sbb pihak Hospital nak pastikan bayi dibawa balik dgn org yg selamat dan tempat yg selamat. Waris perlu sain surat akaun.. Proses mudah jika ada waris

4y ago

Kalau tak da waris? Tapi ada YANG nak ambik baby tu cmna ya??

DENDA NIKAH Nak tanya , dah mengandung 3 bulan lebih .. Bulan depan nak nikah , ada kena denda apa apa tak ? Sebab nikah masa hamil anak luar nikah ? Kalau ada , brapa bayaran denda yer ?

tk kne denda,cuma dieorg akn pnggl kebajikan n ustaz..mereka akn bgi kita nasiht,dieorg akn tnye kita bolh jge ank tu ke tidk klaw sis jwb tk bolh jge mereka akn ambil

5y ago

tq bagi info

Xde pape la... Mcm biasa.. Jnji bayarbil hospital.. Klau x... Xbole balik la😁😂..xde lg dlm sejarah hospital knekan denda tuk org bersalin ank luar nikah..

hsptl x denda sis..jgn risau ye..yg kena denda bila kes tlh dibw oleh pndkwaan ke mhkmh oleh pihak jabtn agm ngri..tu pn ikut enakmen ngri msg2