Serabut bile fikir

Saye belum bersalin lagi due pun bulan 9 nanti tapi family saye sibuk suruh pantang rumah die. Saye bukan taknak berpantang rumah mereke tapi bile fikirkan keadaan family saye risau saye nanti yang tak selese. Ibu saye dialisis, adik saye mengasuh anak orang dalam 6 orang semue kecik2 lagi, ayah saye pulak bekerje. Ibu saye tu pun tak berape larat sangat. Masa berpantang nantikan badan, emosi perlukan rehat tapi kalau dalam mase yang same ade mengasuh anak orang dan ibu pulak tak larat macam mane saye nak rehat. Bile saye cakap saye taknak berpantang dengan mereke sebab tak selese, ibu saye merajuk pulak dengan saye. Saye jadi serabut bile fikir bende ni. Suami saye pun tak galakkan saye berpantang rumah mereke sebab takut menyusahkan dan suami nak jage saye mase pantang nanti. Ape yang perlu saye buat ye ?

20 Balas

sbenanye sis, xde istilah rehat tyme pantang.. tyme pantang slalu nye kte akan huru hara dr segi emosi, physical n mcm2 lg la.. stress? memg knfirm la tu.. better sis cri tmpt yg buat sis selesa & kurg stress.. slow2 pjuk dyorg ckp nk pantg tmpt lain.. mgkin lme2 dyorg pham..

awk boleh bgtau yg husb awk nak belajar jaga awk. sbb tu kan mmg tanggungjawab dia. taknak susahkan family pun ye jugak. kena bg diorg faham betul2 dulu. sbb kadang mak kita boleh salah faham bila kita taknak duduk rumah dia. dia ingat kita tak sayang dia dah. padahal kita taknak susahkan dia.

saya ckp kat mak saya nak pantang sendiri sbb nak suami di sisi. mak terima jawapan dgn hati terbuka. sebab kalau duduk rumah mak, suami hanya akan tgk saya dan baby weekend. saya rasa penting utk suami saya involve dalam hal baby.

sama lah saya, tengah dilema nak duduk rumah mak sendiri ke atau rumah sendiri. sebab first baby kan, risau saya & husband dua dua clueless cemana nak handle baby. tapi taknak duduk rumah mak sebab ayah perokok tegar 😭

Silap lah sbb dh ckp tak selesa patut cakap husband suruh pantang rumah sendiri sebab mungkin nak upah confinement lady. Tak upah pun tak pe, sekadar cakap mungkin je supaya mereka tak push push

kejap jee ibu merajuk tuu, dpt cucu nanti mesti excited jgk nak tengok. cakap jee suami suruh pantang dkt rumah sendiri.

Ckp je suami dh booking CL.. suami dh sponsor CL utk jaga pantang nnti.. kalau cakap tak selesa mmg ibu awak terasa..

boleh bagi alasan suami nk jaga mase pantang nanti.. kalau cakap x selesa mmg mak kecik hati

kena bagi alasan selain "tak selesa" ..

ikut suami...