sedih

saya xtau anak sya terpijak ape. mule2 luke biase je. sye sapu minyak,sapu krim, x baik2 jgk. last2 jadi mcm ni. saya pi hospital doc just bagi ubat makan . doc kata tunggu sampai pecah. tapi makin lame makin besar. anak sya nak tidur pun susah. asyik menangis sakit je. klau lah sakit die boleh pindah kat sya. hummm.. anak2 mummy prnah jadi mcm ni x ? dalam tu darah beku n bernanah .

sedih
22 Balas

anak sy umur 4tahun ,perna mcm ne sis , tpi dy warna² kuning , bkn hitam , sy pn ndtau apa kena sama kaki ank sy , besar dri ne sis , sy ambik potong kuku , potong sikit paling hujung mau kasi kluar tu nanah ,tpi tkda air , sy panggil kaka sy tlg sy mcmna , kaka sy ambik peniti , dy cucuk tmpt yg ada nanah , ada kluar nanah , tpi skit sj sis nd bnyak ,last tu , sy buka pelan² kulit ny kaki ny yg ada nanah , baru lh keluar nanah ny tu semua .

Ank kawan sy penah kene mcm ni.. x tau die kne pijak ape.. sedar2 nangis je..kawan sy just letak minyak gamat je... mula2 gelembung mcm tu.. last2 bernanah.. terus ke hospital... doktor bius, buang nanah semua.. bg cuci tempat luka.. Alhamdulillah.. elok sampai skrg.. dieorg syak terpijak serangga berbisa... kaki budak kecik kan lembut lg.. mmg cepat effect..

Try sapu Uniflex.. Anak sy pn sme tu tp xsampai jadi hitam.. Sebulan jugak kaki die merah2.. Ingat kn kena gigit semut/nyamuk tp 1bulan lebih xelok2.. Sy g farmasi beli Uniflex.. Alhamdulillah sembuh seminggu selepas tu.. Kena kerap sapu.. Kdg2 anak kita jln kesana kisini.. Xtau binatang ape yg gigit..

Anak saya pun pernah kena dkt jari kelingking dia mula mcm kena gigit serangga pastu bengkak 2/3 tiga hari asyik garu sampai pecah nanah sekali tgk separuh dr isi jari dia takde pegi klinik cheak tgk dok ckp ken gigit serangga racun tapi lepas letak ubat dh ok

Rasenye kalo mmg dh ade nanah kt dlm, doc akn pecahkn sbb takot bengkak / nanah tuh membesar n mkn isi daging. Kalo lg dlm lg bise / berlubang if nanah byk. Better g klinik/hospital lain. Alang kalo org besar pon menangis tahan bise nanah, inikn plak budak2

Pegi klinik lain plk sis ..atau g ke kecemasan ..kekdg lain doktor ,lain cara dia .. kesian anak sis tu ..Saya tgk pn dh rasa nyilu tapak kaki ..

5y ago

Betul tu sis...better pergi klinik lain..mmg stp klinik lain cara masing2. Mmg ade stgh klinik smbil lewa sikit xde nak cek ape.. Ade stgh bgus sgt tolg cek betul2...

Ank sy haritu trpijak lebah..nsib baik sy trnmpak tu lebah,trus bwa pegi hospital n chek in kt hspital satu mlm..bahaya tu,moga cpt sembuh

5y ago

tulahh..yg ni sye x rse die tpijak lebah ,mybe tpijak bnde tajam.

Anak sy perna gini tp sy kc peca guna pin kalau tdk makin besar lepas kc bocor letak kunyit hidup

Pg klinik atau hospital sis.. Dr akn pecahkn... Ksian slagi xpe ah sakit tu blh buat demam..

Ni mcm terpijak rokok..pastu salah letak ubat..mmg akan jadi mcm ni..biasa letak colgate.