Zincofer tips

Saya x boleh la hadap pening dan mual masa ambil zincofer ni. ada tips x mummy yg da ada pengalaman ? da ckp dgn doc psl ni, tp doc suruh mkn sblm tido dgn sunquick. tapi takut pla xdpt tido hadap mual pening tu. 🥲

6 Balas

sis try makan zincofer tu waktu sis mmng betul betul nak tido dah mamai tu sis ambik zincofer tu telan then terus tido if tak jalan juga cara tu saya nasihatkan pergi balik kk and tukar ubat saya last 2week makan zincofer.. pening kepala ya amat + makan apa semua muntah balik .. betapa seksa and sedihnya saya rasa time tu sis sebab risau dekat badan sendiri dekat baby tak dapat makanan last last semalam saya pergi kk dengan husband and kk tanya hb berapa untuk tukar ubat lain lalu kk bagi saya obimin and alhamdulilah syukur ya amat pening makin kurang just mild je.. tak de muntah lepas makan.. boleh makan dengan tenang dan aman nya

1y ago

saya dah try mkn ubat tu sblm tido dgn sunquick mcm doc suruh, masa tido tu rasa mcm xsedap da rasa tp abaikan dan bawa tido je. dlm sejam sy terbangun, rasa perut mcm menolak sesuatu , rasa mual xdpt tahan lari g toilet xsmpat pun smpai da keluar. bau dia bau besi dan hanyir, mcm bau darah. wrna coklat gelap. tkejutnya sya fkirkan darah. sy morning sickness mcmna pun sy x pernah muntah, tp makan ubat ni mmg x boleh la. trauma rasa 😔 mmg nak ckp dgn doc ntk tukar ubt da ni next appmnt .

puan cuba dlu mcm tips doc bgtw tu..jika msih sm puan mintk doc tukar ubt lain .mcm sy dlu xblh makan zincofer penin teruk dan nk muntah even dah tolak dgn orange juice.. then doc tukar pd iberet..mg dpmudahkan segalanya amiin

1y ago

kalau mcmtu puan tukar pd maltofer atau iberet .try n error..biasa kalau tukar dh ok dh .mcm iberet atau maltofer kena beli sndri dkt farmasi..kk xbg..hnya bg zincofer shj... nnti dh tukar puan bgtw doc yg puan sesuai ubt tu shj... jgn xmkn. bhaya kalau hb drop...

Sy makan zincofer kena buka capsule tu, makan yg serbuk dalam tu ja. Minum dgn air sunquick, dgn gigit satu ulas buah oren utk hilangkan rasa besi

1y ago

smlm da try minum dgn sunquick, masa tgah tido boleh trbangun muntah wrna coklat gelap, pastu bau besi. perut tolak ubat tu keluar 😭

sy beli je awak dekat farmasi asid folik appton..hb PON ok

kalau muntah teruk mcm saya, saya suruh jugak doktor tukar ubt

1y ago

boleh la cakap dengan doktor tukar ubat.

boleh tukar ke maltofer