Vitamin zincofer

Hi mommies... i dah kena start mkn zincofer tp witj my previous pregnancy i mmg kalah dgn zincofer. I jd nak termuntah n pening bila makan zincofer. Pernah minta kat doc nak tukar vitamin tp dia tak bagi.... huwaaaa.. so any tips utk mkn zincofer ni dgn happy feeling x? #bantujawab #SeriusTanya

8 Balas

zincofer ni agak kuat & cepat naikkan hb yg rendah sbb tu side effect pn kuat; mual/muntah lps makan etc tp klu tak boleh telan kena cuba brand lain. klu xmkn langsung nti hb xnaik pulak. antara brand yg well tolerated & low side effect dkt market: 1. maltofer syrup @ chewable tablet (rasa coklat) 2. sangobion 3. iberet saya dh try maltofer & sangobion. saya prefer sangobion sbb capsule dia xbau pelik (vanilla scent) & senang nak telan wlupn besar 😂 tips ambil iron supplement, avoid minum sekali dgn: susu, calcium, caffeine & high fiber food. best absorbed: perut kosong, with orange juice/vitaminC

weh samaa kalau makan pagi2 memang jadi pening mual2 nak tidur je. so memang cannot la hari bekerja kan. dr saya bagi tips, makan waktu malam. make sure 2 hours after meal. so saya dinner dlm pukul 7/8 gitu then dlm pukul 9/10 makan zincofer sebelum tidur 😅

4w ago

your doc are so good! siap bagi tips... doc kita kalau ade rotan situ, dah rotan kita tau pndai2 nak tukaaar nih! hahaha... tp dia x tolerate lgsg sy bgitau effect sy mkn zncfer ni. tp sy dh try mkn dgn air oren as per adv mommy lain setakat ni ok boleh terima. nnt try your tips juga... thnks mommy~

Yes samaa. Tapi sy kene bagi yg ferrous tuu pulak skali dgn 3 sekawan tu. Tapi sama jugak, xdpt nak masuk ferrous tu🤣 jd sy ganti je pakai maltofer

saya try sebiji,30minit lepas tu sy menggigil,penglihatan mcm xjelas,mcm nk pitam...tak sangka begitu kesannya. takut dah sy nk mkn zinc cofer

4w ago

ohhhh sis jd lagi x boleh tolerate. better xyah teruskan klu dh smpai nak pitam tu. lain plak jadi nye nnt kan.. i yg mual n pening pun klu ada option lain mmg i lari dr zincfer ni. scary!

makan zincofer dgn air sunquick kosong. kalau tak boleh telan jgk, boleh beli maltofer kat farmasi. sama function mcm zincofer.

4w ago

ohhh i see.. tp her advice sunquick kosong should be ok kan.. not too sweet just mild2 gitu je maybe. isokey, i respect all your guys pnya tips and adv. thanks juga mommy, next time kita try pure orange juice pulak.. tq for sharing. ape pun doc you guys mmg bagus!

why xbg? klu selain zincofer mmg kena keluar duit sndri beli dkt farmasi luar. blh tanya ada trial pack x.

4w ago

dia kata i kena juga makan.. that one is the best vit for me kata nya lah. so i pun obey je lah dgn hati yg x happy.. ok sis tq for adv

saya makan sebelum waktu tidur...minum dengan jus oren membantu 😁

4w ago

makan sblum tidur x akan sendawa kan.. boleh try start esok. sebab saya trauma btul rasa n bau bila sendawa lps mkn zncfer ni. mcm busuk bila sndawa...hehe

sama tak boleh mkn zincofer . mesti muntah2