Planning bersalin dikampung

saya tinggal di Pahang..Plan nak bersalin di JB sebab parents di sana..anak 1st pulak tu..5 tahun menanti zuriat?..Ada tak yg berpengalaman mcm ni..agak2 Usia berapa ye boleh nak standby balik ke JB tu? Saya pekerja Government..

1 Balas

Sy pn anak 1st plan nk bersalin kt kampung jugak sbb parents ada sana. Google2 psl cuti bersalin pekerja kerajaan. Sy pun sama. Kita boleh apply cuti bersalin 14 hari sebelum due date (makna time kandungan 38 minggu), tapi cuti 90 hari tu dikira skalo dgn tarikh kita start cuti la(kira mcm rugi kalau beranak lambat sbb dpt spend masa kejap dgn baby-tp sbb nk bersalin jauh terpaksa ambik la cuti awl). Psl bila nk branak tu mmg x boleh jangka. Ada org ckp anak pertama ni lambat, tp x boleh nk duga la bila. Mtk doa byk2 harap smpat la branak kt kampung after 38 weeks tu

5y ago

Tulah..pasal cuti mmg agak rugi sikit la..cuma untuk perjalanan..mudah2an sampai la kampung sebelom bersalin...cuma jd xpasti pulak..larat ke dlm 36w mcm tu kite berjalan jauh lagi..harap2 badan ni kuat..baby kuat