Pengalaman bersalin secara normal.

Saya suka bercerita topik brsalin dgn mak sya sebab kira dia otai. Lahirkan anak satu dozen secara normal. So dlm topik2 yg kmi slalu bincangkan, mak sya akan slalu ckp yg paling sakit antara smua adlh episiotomy (jahitan). Dia kurg ckp pasal sakit kontraksi dan lain2 sakit. Sya pun apa lg, mmpersiapkan diri dgn segala ilmu segala petua utk proses episio. Tapi...sya silap. Mungkin pd mak sya episio tu la yg plg sakit hehe. Klu sya pula, plg sya tak tahan 1st skali morning sickness, contraction 2nd, vaginal examination (cek bukaan) 3rd dan last skali episio. Seriously. Waktu 1st pregnancy dulu sya btul2 tak rasa morning sickness tp kandungan kali ke 2 ni, Tuhan izinkan sya utk rasa nikmat morning sickness. Sya smpai menangis depan husband, bila VC dgn mak pun sya akan nangis. Sya lagi sanggup tanggung contraction berulang kali dr menahan sengsara morning sickness semasa brbulan. This is a true story of mine. Tp ibu2 C-sec sya tak tahu sebab sya brsalin secara normal dan ini pengalaman sya shja. Apa pun, buat bakal2 ibu trutama yg akan brsalin anak pertama, prepare yourself mentally, physically, spiritually. Giving birth and postpartum is not a JOKE. Always surround yourself with positive vibes. Tak tahu, tanya pada yg tahu. Tak suka, luah. Jgn simpan. Apa pun masalah atau dugaan setiap rakan2 ibu yg akan bersalin mahupun TTC di ruangan ini, sya titipkan doa secara peribadi buat semua. All the best. Much love ♥️

1 Balas

Ya betul semasa berpantang kena jaga emosi. Jenis yang memang tahu ada orang negative memang senang jadi tertekan. Dan saya pernah alami, orang nak melawat baru lepas bersalin dan tegur eh besar nya itu ini dll. Tegur mengenai fizikal. Sememang nya jumpa orang macam tu semasa pantang memang tak sihat. Aamiin utk doa mommy buat semua ibu dan ttc

2y ago

Saya hampir meroyan sis. Nasib ada ibu bapa yg sanggup jaga siang malam dan bg sokongan sebab waktu tu kita baru start PKP. Husband kerja jauh. Sya handle 1st baby brsendirian. Pergi klinik drive sndri ditemani mak. Harap kita semua kuat hadapi hidup sebagai ibu ♥️♥️♥️