mual hilang

saya start morning sickness (muntah )minggu 7 dan 8..then dah masuk minggu ke 9 terus hilang muntah2 tu..normal ker??risau juga sbb dah biasa dgn muntah suddenly muntah hilang..bila baca artikel dah mcm tanda2 keguguran senyap..ada sesiapa y mengalami bnda y sama?

12 Balas

Normal sis. Saya macamtu juga. Tapi alahan saya hilang masa 14w. Semalamnya masih tak boleh telan nasi. Puas paksa makan, tetap tak boleh. Asek rasa nak muntah. Tiba2 esoknya berselera. Macam2 makan sampai pedih ulu hati sebab perut penuh sangat 😅 husband pun pelik. Dari berat turun 1-2kg sebulan, terus naik mendadak sebulan naik 4kg selama 3 bulan berturut2 😂😂

11mo ago

sama...skrg asyik lpar...mkan sentiasa ..tp kuantiti yg sedikit...supaya xmasok angin

Alhamdulillah.. Xde ap tu.. Ad org muntah berpnjgn, ad yg skjap sgt je alahan dia.. Jgn risau sis.. Sy alhamdulillah dr 1w smpai dah nk msk 33w ni xpernh rsa muntah, alahan apa2 atau sakit2 pinggang ke apa.. Semuanya normal mcm biasa.. Kesihatan pn alhamdulillah sepnjg 8bulan ni..xpernh rs demam ke apa.. doakn sy bersalin pun nanti Allah permudahkan jugak..

11mo ago

amiin..harap okay lah sbb nk kurangkan gelisah kat otak ni..semoga dipermudahkan urusan liza nk bersalin..

tak ingat baca dkt mana dan pernah nampak mommy dkt group hamil ada reply juga. tapi mmg pernah baca. kalau alahan hilang secara perlahan lahan adalah normal. yg mmg ada alahan teruk then tiba2 esok nya hilang drastik yg tak normal. ancaman keguguran. mudah mudahan awak dan baby xde pape. semoga allah lindungi awak dan baby🌻

11mo ago

mudah mudahan awak dan baby xde pape okay🌻❤️. inn shaa allah, semoga semuanya baik2 sahaja

InshaAllah takde apa tu, sy pun alah start 6 minggu smpai 9 minggu.. takde selera makan lgsung, nasi langsung tak sentuh.. badan lesu je.. masuk 9 minggu lebih dah ada selera makan, dah boleh makan nasi😁 mual bila lambat makan je sbab perut masuk angin

11mo ago

Saya harap saya mual2 ni tak lama la mcm sis.. semua benda sy tgok & bau rasa smpai nak muntah.. sbb sy start 4w2d dah start mual & tak selera makan.. 6w ni makin teruk 🤢🤒🤕

ada yang kejap, ada yang lama sampai 5 bulan atau sampai beranak.. lain orang lain badan.. insyaAllah tak ada apa2.. normal..

Normal je. Saya pun dulu alahan sekejap je Alhamdulillah. Kalau takde keluar darah dsb in sha Allah takde pape tu

in sya Allah xde ape .. saya spanjang pregnant , 4 Kali muntah je .. sekarang 31w dah .. xde alahan .. xde mengidam ..

11mo ago

tapi masa baby first sedikit seksa 🤣🤣

normal je. dah nak masuk 2nd trimester, boleh jadi segala alahan tu hilang. kalau risau, pergilah cek

11mo ago

okayy..thank youu..lega sikit dengar..jahaha

saya dari first trimester sampai 3 trimester...... muntah tak berhenti. 😅😢

Saya tgh 11 minggu, perasan ada kurang sikit mual tu dlm 2 3 hari ni. Risau juga

11mo ago

maybe sbb hmpa mmg dah nk complete 3 month kot..tu y dah start hilang2 ..kmi jadi risau sbb x masuk lagi tiba2 dah hilang..tu y pelik