Pengambilan Panadol semasa hamil

Saya selalu sakit kepala yg teruk drp week 10 sehingga skrg week 14 smpai perlu ambil Panadol extra 500mg setiap hri..saya rsau akn ada effect pada kandungan...sapa yg lebih tahu boleh share dgn sya x ada kesan buruk x utk kandungan jika sya kerap mkn Panadol ?tq😉#ingintahu #pleasehelp

2 Balas

sy time mngandung mmg kerap sakit kepala, bila sy bgitau nurse, depa xnak kasi panadol sbb katanya klu punca sakit kepala dripada prgnant tu, kita kena cuba redakan sakit kepala tu sndiri, samada berehat,atau mnum air suam, letak ais kt tgkuk atau kepala, atau tekup muka dgn kain suam cmtulah... point dia kena berehat.. kecewa jugak sy, sbb mmg teruk sakit kepala sy, tahap nak hantuk pale kat dinding rasa dia, mngalir2 air mata tahan.. last2 sy beli sndiri panadol kat farmasi dan makan, sy btul2 xtahan sakit tu, nak rehat dan tdo mcm mana klu sy dh brguling2 seharian tahan sakit kepala.. sy x galakkan sis amek panadol sebarangan, utk kes sy ni sy jarang2 sakit kepala, mgkin dlm 3-4x jek jadi dan biasanya sy mkn sekali jek dh oke lepastu.. utk kes sis, sis sakit kepala tiap hari, mcm x elok plak mkn panadol stiap hari... kena dptkan nasihat dri doc juga tuh yaa.. 😊 smoga sis sehat2 saja dgn baby..❤️

Hanya panadol biasa/paracetamol shj yg boleh sis. Extra ke actifast ke tak boleh masa preggy ni. Panadol extra tu kuat tau. Bahaya utk kandungan.