Perut kecik, baby kecik.

Saya selalu di banding banding kan dengan sepupu suami saya, sepupu suami baru lepas bersalin anak dia besar. Saya pulak tengah mengandung perut agak kecik, saya sejenis badan kecik jadi kalau makan pun sikit je dah buat saya rasa perut penuh sangat. Tapi orang selalu suruh saya makan banyak biar anak keluar nanti besar. Dah makan kene makan lagi, sampai sakit perut saya dibuat nya. Bila tak makan macam macam lah kene compare nya. Lepastu tak habis habis suruh saya ambil tips untuk baby saya besar, kadang buat saya macam tak pandai pulak nak jaga anak dalam perut ni. Saya kalau boleh tak nak anak saya terlalu besar sampai 3-4kg. Kalau allah dah bagi alhamdulillah, saya terima je. Doctor pun cakap kalau baby besar dan beratnya 2.5-2.8kg pun dah okay untuk saya yang berbadan kecik, tak ada lah koyak besar sangat, kata doctor yang check saya ☹️.

10 Balas

takyah hiraulah dengan orang mulut macam tu , selagi baby dalam kandungan tu sihat je takda masalah bagi saya perut besar or kecik .. saya dulu pun sama , selalu sakit hati bila orang cakap yang bukan2 tapi lama kelamaan saya boleh terima da jadi saya tak hiraukan apa yang dia nak cakap , bukan setakat perut kecil je ada isu perut besar pun sama juga ada isu .. anak sulung saya lahir 2.44kg je tapi perut bukan main besar , sampai orang kata kembar atau baby lebih berat tapi saya tak hirau sebab hari2 cek up dekat kk doc kata baby sihat je .. ni pregnant anak kedua perut tak berapa nak nampak orang cakap macam buncit je haha macam2 ..

Dengar jeee tapi jangan simpan dalam hati. Sebab orang yang macam ni, diorang takkan reti penat. Nanti dah ada baby, dibandingkan baby pula. Ada je benda tak kena. Awak iye kan jela apa yang diorang cakap. Doctor surely know apa yang terbaik, so dengar je advice dari orang yang betul. Yang palatao masuk telinga kanan keluar telinga kiri. As long as tahu baby membesar dengan sihat, doctor pun takde cakap apa apa. Tu pun dah cukup. Semoga segala urusan sis dipermudahkan.

Just masuk telingga kiri keluar telingga kanan.yg penting baby dan ibu sihat..dr cakap ok ikut cakap dr yg lebih berilmu dan tahu dlm kesihatan nih.mulut org kita xleh control tapi kita boleh control dan jaga diri kita xperlu ikutkan mulut..payah hidup sampai bila2 akan ada yg xkena.org xkan pilih untuk faham dan terima kita selagi mereka boleh complain ada bahan utk bercakap.abaikan ..diri kita dan baby lagi penting dari apa org ckp.

Saya pun sama skrg dah 6bulan nak masuk 7 bulan perut kecik macam org pregnant 3bulan je. Selalu jugak di banding bandingkan. Sampai ada sekali atok belah suami cakap saya tipu je pregnant sbb perut kecik. tapi alhamdulillah dapat family in law yang faham n selalu bagi support jangan peduli apa yang org cakap. Dr pun ada bagitahu yang normal je org pregnant perut kecik n berat baby pun normal sama dgn kita punya kandungan 🥰

sis 1 je nk ckp kt dunia ni mmg mcm2 org suka mengata & xpuas hati dgn kita .. mmg ada je la cri point.. xkisah la contoh baby bsr pun org mengata baby kecik mgata.. kurus mengata gemuk mengata so mmg ada je xkena.. so apa yg perlu bt.. just enjoy ur life& jgn pedulikan kata2 org sekeliling selagi awk xmenyusahkan sesiapa2 & merugikan sesiapa2.. positif je.. klu fkr kan org mengata mmg tak de kesudahan😊

awak badan saya sebelum mengandung berat 40 je masa mengandung skrang dh 7 bulan 50 je berat perut pun tk besar macam orang lain doc cakap baby saya pun kecik tapi tk over sangat ada jugak orang tegur keciknye perut tapi saya jenis senyum dan buat tk tahu je asal kan kite dan anak sihat 😊

ala.. buat xtau ja.. biar bby membesar time da lahir itu lgi bgus.. xda ka perit kita yg nk meneran.. sy pun bby kecil.. dokter kata mybe sbb keturunan .. sy pun kecil orgnye.. hehe.. so buat xtw ja awk.. yg penting kita jaga kndungan kita baik2 tu ja.. doa yg baik2.. ✌🏻

biar je sis.. sy suka perut kecil.. dorg jelez kot perut sis kecil.. 😅berat xnaik sngt lar bagus xsngkut gdm dan senang kurus balik... jaga mkn sis.. baby jgn besar sngt nnty susah nak telan.. biar dia besar kat luar nnty.. jnji semua normal 🥰🥰

dengan boleh,ikut jangan..bergantung pd badan sis la cmne kan..xperlu makan utk 2 org pun..sy pun blh diet suku2separuh tu sbb gdm..byk kelebihan kalau xgemok sgt,berat senang turun lepas bersalin..asalkn saiz n berat baby normal dah ok da tuuu

sy pun perut tak besar mana pun....klau sy kata prut nk msuk 7buln orng trkjut,sbb prut kecik..sy tnggi 156 berat 53.5kg je..doktor kata sy msti naikkan berat 9kg lgi sblm mlahirkn..💆🏻💆🏻.....