Tekak xkena

Saya selalu dengar orang kata trimester ke-2 baru ada mabuk² . tapi saya ni baru 5 week macam² dah rasa . lembik diri ... makan tak kena tak makan pon tak kena . hampir 24hours lapar tak kena masa .. kekadang pagi buta kekadang tengah malam .... persoalannya .. betul ke ni mabuk ?? atau ada masalah kesihatan lain???

7 Balas

Normal tu sis. Selalunya awal2 yang akan mabuk. Muntah2 dan tak selera makan. InshaAllah masuk trimester ke2 nanti alahan dah berkurang dan dapat tenaga balik macam biasa. Saya pun macam tu. First trimester memang lembik sungguh. Saya cuti sampai 2 bulan. Ni dah masuk trimester ke2 alhamdulillah dah banyak kurang alahan saya. Be strong sis. Cuba makan jugak walaupun tak selera. Cuba makan buah atau minum jus2. Ada khasiat walaupun tak boleh makan banyak

Ingatkan mabuk trimester kedua tu x normal. Sy masuk trimester kedua ni teruk, pening muntah nk pengsan smua ada sampai sakit kepala. Nak baring x boleh sbb bpusing rasa dunia... duduk letih, nk bjalan jauh xleh jg uri kt bawah. Serba serbi x kena...

Saya mabuk teruk start 5 minggu sampai habis trimester pertama.mula tu cam tak percaya.betul ke mabuk ni..cam awal sangat je..tapi betul la kalau dah hari2 muntah sampai beberapa kali.

Kalau preggy itu adalah normal..try la mkn..mknn yg blh d terima tekak... Mcm bubur ke..roti or oat ke..jnji mkn n alas.perut..supaya xmuntah n hydration or etc...byk kn minum.air.dan.rest ea

4y ago

Mg cpt sht..dan d pmudahkan segalanya..aamiin...klu kerap rs lapa tu normal sis..sy dlu ms preggy biskut letak sebelah bwk ms tdo..punyala kekdg lapa tahap max ms kul 3 pg kena bgun mkn..😂😂siapkan air sebotol..mkn kuantiti sikit..tp kerap..in shaa Allah akn ok..t8 care

Saya start mabuk2 masa 5 weeks..loya,muntah,demam,x de selera mkn..sampai berat pun static je

Sya awal2 kandungan lagi mabuk.. Msuk bulan ke 4 baru okay...

Setiap org xsama