Pening nak kena diet ke idak ?

Hi mommies, sy first trimester. Selalu lapar ,so makan sikit2 tapi kerap. But in laws pesan jangan makan banyak nanti baby besar. Jangan selalu tidur nanti baby besar. Betul ke ? Habis tu kalau lapar tahan je lapar ? Dah mabuk2 tahan je jangan tidur ? 😂 dia sruh paksa jangan makan byk & jgn byk tidur 🥲 sy kuat mabuk, loya & pening skrg sbb tu lps subuh je tidur. Smua serba tak kena. I need an expert betul ke kena mcm tu bertahan jangan makan jangan kerap tidur 🥲 sy pernah gugur 3 bulan lps sbb dengar cakap org2 mcm tu lah 😂

3 Balas

Sbnrnya kalau lapar mkn jw sis, boleh mkn sikit2.. Bila lapar mkn balik.. Sy selalu bt mcm tu la.. Xde istilah baby besar masa trimester pertama ni.. Masa trimester pertama ni la kita kna jaga mkn,mkn bnda yg berkhasiat,rehat kna cukup, bedrest dan jgn bt kerja yg berat2.. Trimester pertama ni penting utk pertumbuhan baby.. Jgn ikut ckp dia, bnykkn baca info kt group ibu mengandung dan petua2 yg bukan2 tu sis jgn ikut.. Setiap org mengandung,keadaan tubuh kita xsama..

5mo ago

Sama2 sis.. Sy pn pukul 8 td dah mkn nasi, lepas tu pukul 9 mkn buah sbb lapar.. Ni baru lepas mkn nasi goreng pulak🤣🤣 lapar sis mlm2 ni.. Bila lapar kita kna mkn, jgn tahan nnti jd gastrik dan xelok utk perut.. Masuk 10w ni jd kerap lapar... Siang hari pn asyik rasa nk mkn je walaupun sy alahan teruk dgn bau 😁 lepas ni bt xtahu je kalau org bg pndapat yg bukan2.. Kita lebih tahu apa yg terbaik utk kita dan baby.. Semoga segalanya dipermudahkn utk sis yer 😘

Hi ibu. Maaf saya kurang setuju, first trimester ni fasa dimana baby nak build satu2 organ penting dalam badan dia. Thats why ibu kena banyakkan rehat, makanan dan supplement/vit pun penting. Banyakkan makan buah. Skrg saya pun pregnant anak kedua, alhamdulillah saya buat semua ni. Cuma saya tak minum ais je, banyak kan air putih biasa. Kalau nak makan jangan ambil process food atau junk food. In shaa Allah baby sihat 🥰

5mo ago

alhamdulillah. in syaa Allah sis. terima kasih atas nasihat sis. smangat sikit nak bernafas 🥲 kalau tak hari2 fikir nak kena tahan makan ke tak ni 😂

mengandung xbole diet sis.. tp kna mkn mknan yg berkhasiat..awl preggy memg kna bnyk rehat sb fasa penempelan.. klau xde mslh bole je buat excersice tp jgn berlebihan ikut kemampuan.. ank besar ke kcik ke klau bnyk bca cara bersalin dgn btl insyaAllah sng je nk branak.. and utk 1st mom slalunya memg akan gunting sb blm ada laluan klau teran xlepas2..

5mo ago

hihi..tp diorg bg masa lama jgk bru mntk izin gunting sb memg dh nmpk rmbut tp kita xbole teran keluar.. tp alhamdulillah masa sy tu memg xrasa apa pon masa dia gunting tu😂 harap ank no2 ni pon bslin nt xsakit..amin..😁