Gatal2 pd 2nd trimister

Saya sejak 2 nd trimister ni gatal sgt bdan.. Xgaru gatal, garu pun gatal smpi luka.. Ada spa2 thu tk krim sesuai utk hlngkan gatal dan luka

30 Balas

Sama dgn saya,sye pergi klinik.. doc akan bg ubat radang dgn gatal.. and then ada krim.. tu pun tak kuat sbb dia kata pembawakan..ubat pil tu hanya utk elakkan kita menggaru waktu tidur.. satu lagi kena tukar sabun mandi baby😂

Last pregnancy pernah gatal2, sy just mndi dgn air garam bukit. Alhamdulillah ok. Btw ltak myk pun ok mlm2, sbnrnya kulit kite nk merenggang so sbb tu gatal. Klau garu sgt nnti jd stretch mark. cri solusi yg sesuai dgn bdn kita.

Saya naik ruam kat bont*t & badan naik jerawat malu dengan husband 😭 dah try tukar pakai sabun mandi cosmoderm alhamdulillah jerawat kat badan makin hilang kat bont*t tu je tak nampak kan so tak tahu la berkesan tak🤣🤣

Saya pun sama. Memang gatal sgt sampai nangis2 kt office. Saya gi klinik pstu dr bagi ubat calamine lotion, pil radang juga. Alhamdulillah lega sikit. Sis try la, pstu elakkan benda2 makanan gatal mcm ayam dgn seafood.

Sy pun sama badan jd gatal2 tp tu normal sis , sy pernah tanya doc. Sis kena rajin letak minyak or lotion yg khas utk ibu preggy tu. sy pakai brand Palmer’s (tummy butter for stretch marks)

sama sis, cuma sy 1st trimester dah gatal². sis pakai brand palmers ada utk ibu mengandung, dari sabun mandian sampai ke lotion & skincare pon ada, cari utk pregnant nye tau.

Alhamdulillah. Sepanjang mengandung, tak de rasa gatal2. Cuma bila tersalah makan ikan, dia naik rumah sikit. Cepat2 letak krim Allano. Sebab saya dengan ikan ni bergaduh 🤣

saya kerap gatal tapak tangan & tapak kaki, husband selalu kata nak dapat duit tapi masalahnya saya gatal kanan kiri. duit masuk lepastu keluar balik eh haha

sye pulak husband yg jd gatal2 tu . xgaru pn tibe2 naik bintat mcm kna gigit nyamuk tu .. kesian tgok dia tergaru2 , dkt kaki sampai bkudis tinggal kesan

saya dr awal dpt tau pregnant jd gatal-ii naik mcm kudis buta. naik kt kaki tgn perut,tgh blkg bdn. Dktr bg ubat antibiotik. Alhamdulillah mkin ok.