Nak luah

Saya sedang pregnant 8 bulan. Anak pertama. Saya masa awal2 kahwin awal tahun ni, saya stress dgn tekanan kerja so saya amek keputusan utk berhenti kerja. Tapi masa tu saya taktau pun yang saya pregnant 5weeks. Lepas berhenti, baru saya tau saya pregnant. Skrg ni suami saya saja yg bekerja. Tanggung semua benda. Lepastu skrg rumah kami dah nak kena lelong. Sebab lambat bayar. Kesian suami saya. Dia yg tanggung semua benda, jadi mmg short duit. Duduk di kl. Saya menyesal berhenti kerja ?? kalau saya tau saya pregnant, saya takkan berhenti kerja. Sebab nak ada baby pun perlukan duit banyak. Rumah kami kalau tak bayar 5ribu sebelum 28/11 ni, kena lelong ??? Kesian suami and bakal anak kami ni ?? saya buntu mana nak cari 5ribu sebelum 25/11 ni nak kena bayar kat bank. Mak ayah pun tak mampu nak bantu. Mohon semua doakan urusan kami anak beranak di mudahkan and rumah tak kena lelong???

45 Balas

Sis boleh usaha kerja lain ambil upah atau buat dropship sis. Sy juga berhenti kerja sblm sy dpt tau sy preggy. Elok2 seminggu lps berhenti sy disahkan pregnant. Kami pun short duit dan sekarang saving bank sy licin buat support keluarga. Mengharapkan keajaiban dr kejayaan suami seorg utk berjaya closing big case dgn client for Takaful. Now sy juga dh 8 bln, brg baby pun mak ayah yg beli dan masih ada yg blm complete. Sy ada juga buat part time dan takaful sama cuma now dh sarat dh x larat. Mengharapkan suami seorg. Tp sy yakin ada rezekinya, rezeki anak 😊. Suami sy berusaha sungguh2 dan sy xputus2 mendoakan. InsyaAllah, Allah itu maha penyayang

Semoga dipermudahkan..saya teringin balik jaga mak kat kpg..masalahnya dulu saya nak dia x bagi..sekarang bila dia perlukan kita kita dah rasa seronok dengan kerja kita..dah lama tak nak berhenti kerja..masalahnya suami plk dibuang kerja..tpaksa kerja..walau badan tak kuat asyik keguguran jew..serba salah pkrnya..dengan usaha tukar ikhtiar hamil walau selalu keguguran.

Semoga sis tabah . Sis try jual online mana tahu boleh bantu suami . Sy pon macam sis suami je kerja anak kecil Lagi suami tak bg kerja . Sy amek keputusan untuk berniaga online . Then COD rumah customer alhamdulillah boleh bantu suami . Rezeki di mana2 sis . Hujung jari jee nak buat semua bende . Yang penting kena sabae . Semoga sis kuat 👍🏻

Amiin . Smoga urusan sis diprmudahkan. Kes sy pulak, di tamatkan kontrak kerja mse tuh sy tgh preggy 5bulan. & now sy msih tk bekeje, husb sorg bekeje kdg ksian juga. Ape sy mmpu buat sy tlg la skt2.lgpun kami bru je tahun ni mndirikan rumahtngga tahun ni. Tp sy prcaya rezeki baby inshaa allah ada.

4y ago

Hai sis. I think better you pergi JTK. minta advise this matter.

Allah bagi ujian sebelum Allah nak bagi sesuatu kat sis. Banyakkan doa, usaha semampunya dan tawakal. Sy doakan semoga sis dikurniakan kemudahan dalam urusan utk harungi ujian ini. Rezeki baby inshaaAllah ada. Qowwiy!

Anak ni pembawa rezeki tau..sy pon lbih kurg je.Sy resign sbb nk jga kndungn..letak je surat resign..Esokknya sy kgguran..until now sy xkje.N tgh pregy lg dah 34w da..Jgn merungut sis,lalui hari2 dgn baik.Nnti bila dah kehilangn mcm sy..sesal xsudah..

sama la.. berenti sbb stress.. bila berenti baru tau pregnant 5 mgu.. tp masa tu, struggle jgk cari keje.. masa iv tu, siap ckp dh pregnant..Alhamdulillah..rezeki bby, dpt keje tu.. tp keje bersyarat la.. nk tknk, terima je keje tu

Sis kena kuat. Doa ibu mengandung sangat makbul. Sis banyak kan doa. Jika sis kerja ada epf keluarkan duit account kedua untuk settle masalah sis. Saya hanya bg suggestion . Apa2 pun Ingat la. Ada pelangi selepas hujan ..

Semoga dipermudahkan sis.. Ada hikmah kenapa Allah aturkn ini berlaku.. Slow2 cari jalan keluar ye.. List kan Perkara2 yg perlu dibuat supaya x stress dan serabut. Jgn over stress.. Kesian bby nnti.. ❤️😘

Hm tula saya pun suami je yg bekerja , and everything semua pakai duit dia untuk beli apa2😔sewa rumah , bill2 , duit mkn aih semua lah duit dia😭semoga ada rezeki buat keluarga kecil sayaa aminn2