Pantang Tradisional. Fakta atau mitos?

Saya sedang berpantang 20 hari lepas bersalin anak sulung saya. Betul ke kalau pantang tak boleh makan ayam, ikan dan telur? Lepastu kena pantang ais juga?

15 Balas

Saya pantang makan tu dlm 2mgu je.. kmdn air sejuk coway tu sy minum.. musim panas sgt skrg. Sy czer anak no 2, no 1 normal. Buah oren tu sebiji sehari wajib. Alhamdulilah luka makin pulih. Boleh je makan apa2 yg kita x alergik. Alhamdulilah okay je dua kali dah pantang. Hari ini dah 31 hari. Ikan haruan sy tak makan. Ikan selar, ikan tenggiri, salmon, kembung sy makan. Roti bijirin fav sy makan. Ayam dan telur pun dah makan. Alhamdulilah okay.

kalau hospital, dorang bedal je bagi makan. saya makan je masa duduk hospital, kalau tak makan, lapar 😂 balik je rumah, ayam takleh, telur takleh. ais tu saya memang pantang lebih 50hari, bukan 100 hari walaupun czer . sebabnya baby dapat nutrisi apa yang kita makan , walau fakta atau mitos, saya tetap elak ais dulu sementara. sebabnya kalau ikutkan saya memang takleh minum ais dari f2 😂 tapi tu lah, saya degil

Saya czer, makan je ikan ayam. Boleh check ikan apa yang boleh dan tak boleh. Cuma masih elakkan telur. Ayam tu buang kulit. Banyakkan makan masakan bersup-sup atau bakar je. Kurangkan minyak dalam masakan. Buah orange sunquick & anggur hitam setiap hari. Sebenarnya dia ikut pada badan individu. Cuma saya naik ruam gatal dekat perut keatas (bukan tempat luka czer tu.) sbb panas/berpeluh & mandi pun ala kadar 😅

Masa sy bersalin hospital bagi jer ..tpi yg sy tahu ikan boleh jer tpi x semua ikan....smalah kluar je hosptal auto x boleh mkn ayam telur & daging ..buah pon xsemua boleh..roti pon sy x mkn msa pantang...😅sy pon pening mana stu bole mna stu tak...sy ikotkn jer ...tpi.ais mmng kena pantang abis...dan sy x amalkan langsung mkn ikan haruan..ada yg ckp klau czer bahaya juga...☺️

klu x boleh makan ayam,ikan dan telur,sis nk makan lauk ape?😅 even dh siap bersalin kt hospital pun dorg bg makan nasik ikan bakar..makan je selagi x memudaratkan sis, sis xde alergic,mkn je..ais setakat ni sy curi2 jgk mnum seteguk dua..cuaca panas,x lalu nk mnum air panas suam😅 sy tgh berpantang juga ni.

ayam try mkn skit dlu klau ok tkde gtl blh mkn . sy czer hri ke 14 mkn aym. msa kt wad hospital sediakan lauk ayam org brsalin normal mkn je aym, sy sorg je tk mkn tkut😅 mnum ais tu tktahu tp sy ada mandi air biasa/sejuk bdn rsa nk demam trus😂😂 ikut bdn la kot

kalau sis was was .sis tgok dlam asian app ni. ad juga dia senaraikan makann yg boleh dan xboleh. sya pon mau nak ikut kena pantang tradisional. yg mana sya nak ikut, sya ikut . cuma sya bab makann yg sejuk mmg sya xmakan. ikan daging ayam apa tu, mak sya bgi je makan.

buat masa ni suami jaga pantang makan je semua benda minum air sejuk dia bagi selang seli dengan air panas juga , ayam pun makan, sambal pun makan juga , cuma telur saja yang tak bagi makan , sayur dgn buah pun selected takut makan yang sejuk nnti badan sakit2

Sy makan ikan for 2 weeks, takut nk makan yg lain dlu. Especially tempat jahitan tu kalau gatal ke apa. Then baru makan telur, ayam, etc.. sy pun tgh pantang ni, mak tak kasi minum ais 😂

1y ago

betol sy mkn ikan bkn2 minggu..smpai abis pantang..tkot jgk tmpat jahitan tu

Ishish saya ni dari first pantang smpai hrini pun sayur sup ayam je .... ikan tu ada jnis2 yg x blh mkn sebb gatal tkut luka tu x slesa.... telur ok je saya siap mkn sup telur jagung