Pantang ais setahun

Assalamualaikum, saya nk tnye Ade x ibu2 dkt sini yg brsalin secara czer..hrini sye dh Hari ke30 berpantang..betul ke perlu pantang minum ais selama setahun Dan pantang makan laksa selama setahun jugak adakah ini mitos atau fakta?Dan selepas 44hari dah boleh mandi air sejuk mcm biasa ke atau perlu mandi air suam lagi.. #pleasehelp #firstbaby #seriusnanya #bantusharing #ingintahu

2 Balas

saya czer pantang ais setahun. bukan ape sis.. kita czer ni perut jadi kembang sebab operation situ. nak slim pantang la ais dan minum manis. laksa memang saya tak makan sebab tak minat. makanan lain yang orang cakap gatal, saya makan je. telur rebus hari pertama lepas operation saya makan, ikan kembung dan ayam saya makan. badan saya ok. kecuali makanan berangin, saya xmakan sebab anak full bf. mandi air sejuk tu memang hari ke 45 terus masuk shower mandi lama2 air sejuk. mandi air panas hari2 jadi tak puas. setakat ni ok je luka. cuma sakit tu ada lagi, saya sebab anak selalu usik situ. kejap2 kaki dia tertendang. dan saya bekerja kena jalan jauh. rumah dua tingkat. tu yang sakit juga Kadang2. xcukup rehat.

2y ago

ohh mcmtu ke sis...sye pulak xbrani lgi nk mkan ayam myb lpas habis pantang la jwbnye bru sentuh ayam..tula mndi air pnas rse xpuas dgn cuaca pnas lgi..xsbar dh nk hbs pantang nk mndi air sejuk

Jgn kn bsalin czer.. bsalin normal pn kena pantang ais jgk.. bab makan tu.. buat sementara waktu jgn dulu mkn pedas2 dan makan yg bole buat gatal2.. sbb baby bf dan kena jgk luka bsalin..

2y ago

ya.. syukur baby dan mumy dua2 sihat..