Perkongsian. Kadang-kadang, anak susah tidur siang

Saya sedang belajar cara menidurkan anak dengan FB Baby Language. Ya, kesan kepada ibu bagi anak yg susah tidur siang, ibu akan stress. Stress sekejap je sebab tak dapat nak uruskan diri; mandi, makan dan rumah tangga; memasak) dan kerjaya (saya bekerja dari rumah) dengan lancar. Bayangkan, hari ni, anak bangun (nanti sambung )😁 *saya sambung sebab anak dah tidur balik setelah 45 minit tidur. Bayangkan, hari ni, anak bangun jam 5am++, susukan dia, tukar pampers, dah azan, ibu nak solat, letak anak sebelah sejadah, masa takbiratul ihram pertama je dukung dia sama sebab dia menangis rengek. Lepas solat, tutup lampu, susukan dia sekejap, dia lepaskan dan menung kiri kanan, tidur. Ibu pun tertidur. 😅 Ibu terjaga 8.30 am, dia pun sama bangun. Allahu.. Tak dapat ibu nak mandi sarapan dulu. Bawa dia jalan-jalan di laman rumah menikmati Vitamin D cahaya matahari sambil ambil order sarapan di pintu pagar yang disangkut oleh rider. Dah jalan-jalan pusing 3 kali, masuk rumah, susukan dia. Dia kenyang, ibu lapar. Ibu letak tilam dia kat dapur, baringkan dia, ibu sempat sarapan. Alhamdulillah. Dia diam ketika tu. Lepas tu mandikan dia... Tidurkan dia. 30 minit je tidur. Ha, ibu sempat buat apa je tadi. Susah dia nak tidur dah. Tidur 20/30/45 minit. Dalam dia tidur sempat lah ibu buang sampah, ibu masukkan baju di mesin basuh, sidai baju, angkat separuh baju di ampaian sebab dia terjaga. Badan dah berlengas sebab tak mandi lagi. Tak sempat nak mandi! Stress juga tau bila ibu tak mandi 😅 Tiba datang burnt out, elakkan terus stress dengan mesej suami bagitau yg diri stress sambil susukan anak, suami call. Dah menitik air mata, luahkan segala nak bgtau ragam anak dan diri hari ni. Rasanya dah 2 minggu anak lebih banyak susah tidur siang. Betul eloklah tak tidur siang tapi tidur malam lena. Ibu kasihan pada anak yg mengantuk tak dapat tidur siang (nap time) dengan baik sesuai tumbesarannya (nak masuk 4 bulan). Kasihan pada anak yang itu. Kasihan pada diri ibu ni? Allah Allah... Teringat Rasulullah pesan pada anak kesayangannya; Fatimah, amalkan: Subhanallah 33 kali Alhamdulillah 33 kali Allahu Akhbar 33 kali Masya Allah, dalam menaipkan perkongsian ni, Allah lintaskan solusi stress ibu. Ampun daku ya Allah Ibu mertua pesan amalkan surah Ta Ha ayat 1-5, tiup di ubun-ubunnya. Kita usaha amalkannya jua. Wallahu'alam, Allahu Ar Rahman Ar Rahim... ❣️

1 Balas

Saya pun sedang alami camtu. Anak susah tidur siang, kita nak buat kerja pun payah huhu. Ada hari pulak asyik nak ngempeng, pun susah nak buat kerja sampaikan nak pump pun tak sempat sebab tak berhenti susu 😅 Semoga dipermudahkan urusan kita ibu ibu semua 🤲🏻

2y ago

Saya pun search. Not suitable for lying katanya 😅 Saya dah jarang susukan anak secara duduk sebab anak makin semangat, ibunya keding. 🤱😁