sorry tapi saya memang nak tahu. siapa kat sini macam saya yg anxiety lebih lepastu pergi scan

saya scan almost setiap minggu sebab every time saya overthink baby ok ke tak, saya gi scan kat klinik. siapa mcm saya? ada effect pape ke kat baby? doctor ckp takde. cuma duit jelah terbang kan.

15 Balas

sy mcm awk anxiety. since 4w sampai 19w sy scan stiap mgu tnpa gagal.. sbb overthingking..nk elakkan stress dri fkr bukn2 baik sy scan 😂, itu cra sy elakkn stress dn trus brfkir.. tmbhn pula sy tggu bby ni 8tahun..bila dh rasa tendang bru ok lega,bru stop scan.. cuma lepastu sy buat details scan,5d.. dn follow up scan di kk shj.. xmmbhyakn bby pun scan tiap mggu dia bukn xray.. cuma duit je.. tp kalau dh risau dh xfkr duit dh ,jnji puas hti.. sy scan dia bbrpa klinik.. cri yg murah2.. rm20-rm40 lah skli scan

2mo ago

Bila sis start rasa tendangan baby?

anak kedua sy scan skli je masa 26 mggu. anak pertama scan 2 kali. skli scan he klu Dr check ok, jari cukup, xde sumbing, junlah ketuban cukup, saiz kepala perut smua ok, scan skli ckup. inshaaAllah kita tawakkal dan doa bby sihat smpai melahirkan.. sy bru bersalin mggu lps alhmdulillah.. ☺️

1mo ago

bila anak kedua ni mesti rasa secure sikit kann

Betul la tu kata doktor. No harm to baby. Awak dengan suami je la ya affected sebab duit terbang🤭 Kalau boleh awak elakkan overthinking. Tak elok untuk awak. Boleh lead to stress. Nanti tak dapat nak enjoy pregnancy journey.

1mo ago

okayy i ll try thnks a lot!!

sy pun masa awal2 pregnant fikir mcm2..sampai scan yg dgr jantung baby tu, sy dh lega..overthinking tu ada sikit tu normal...selebihnya berserah pada tuhan..kalau muslim lepas solat doa dgn Allah supaya kandungan ni selamat, hingga bersalinn..🥰

1mo ago

betul bila dah dgr jantung dia rasa lega sangat and happy sangat. ok baikla saya doaa je hehe

Saya pun sama awal awal anxiety manjang. Lepas makan durian pun risau nak gi scan sbb tiba tiba perut berangin. Sakit perut sikit nak gi scan. Skrg saya dah rasa baby kick, kerisauan saya pun dah berkurang sbb hari hari rasa dia kick hehe

1mo ago

kannn tak sabarnyaaa nk rasa baby kick

Sy pn scan stp minggu kadang smpi 3x sminggu tu. sbb jumpa pakar, jumpa doc ivf n kk. Pastu sy almost bleeding. Bru 9 wks rasanya lbh dr 9x scan. Huhu. Doc kata xde prob pn.lg2 high risk kna pantau closely.

1mo ago

oo i see ivf mmg kena pantau kan.. ok ok

Boleh je kalau nak scan tiap2 minggu, kalau nak murah boleh gi klinik sonobee, search je website sonobee, situ ada klinik2 yg kita boleh buat scan. Kalau hari biasa rm28 utk 2d scan, weekend dlm rm32 2d scan

1mo ago

okay thanksss

sye peg scan sbulan 1x.. doa yg baik2.. ingt ajal maut di tgn tuhan.. sye xde anxiety tp lps bsalin mcm2 sye rse.. nsihat sye, cbe control prasaan.. sbb nant lps bsalin, lg mcm2 kte rse & pikir..

1mo ago

betul saya pun fikir mcm tu jela. cuma tula saya pernah misscariage sebelum ni tu risau

syah risau jugk mse mula" preggy...tpi x de lh stiap minggu scan cuma nk mnyangkung dan time sujud tu risau baby tersepit, tpi memng x sabar tunggu nk scan ngn dokter KK je lh

1mo ago

hehe kannn

banyakkan berzikir sis.. saya pun selalu overthinking tapi saya keep on berzikir je. Husband pun suruh fikir yg baik2 je risau bila terlebih risau bagi kesan kat baby

1mo ago

okayyh hehe thankss