Ada ubat tak kalau sakit gigi masa pregnant selain jumpa doc? Duit takda nak gi swasta 😅

Saya sakit gigi, nak ke swasta duit dah hujung2.. kerajaan lama.. ada apa2 ubat tak?

14 Balas

bersih kan gigi (manatau ada sisa2 makanan) lepas tu berus gigi. lepas tu kumur2 air garam.. air garam tu biar suam2.. contoh 1 sudu garam campur dengan 50-100ml air suam. benda ni selalu membantu saya..sebab selalu gusi bengkak sebab panas dalam badan😅

Kalau x de ubat, other alternative boleh juga cuba berkumur dgn listerin mouthwash (Total Care or Sensitivity) sbb ia boleh membunuh kuman kat gusi and gigi. Kalau x tahan sakit, better ke hospital kerajaan jumpa doctor gigi.

2y ago

Okay nanti saya cari yg mrs suggest kan. Thanks a lot!

sis boleh makan paracetemol yg boleh dimakan utk ibu mengandung. saya sepanjang mgdung sakit gigi takleh tahan. sy g farmasi dgn klinkk gigi mintak ubat sakit gigi utk ibu mgdung. dorg bagi paracetemol

2y ago

Paracetemol boleh beli kat farmasi atau kena gi klinik jugk?

saya pakai clove oil drops beli dekat farmasi. berkesan hilang sakit gigi sebab berlubang sementara nak tunggu cabut tu. ya allah kalau tak menangis nangis juga walaupun dah telan paracetamol

2y ago

saya pergi klinik gigi kk sebab memang kena check up gigi kan dalam buku pink. dia terus set appt untuk cabut gigi bongsu saya yang berlubang tu. free je pulak tu. awak cuba la. seksa la hari hari sakit aaaa

Saya baru balik klinik gigi kerajaan, tadi memang ramai orang dalam klinik. Tapi cepat je sis, dorang bg priority utk ibu mengandung,

2y ago

Saya bg buku pink, dh xpelu ic kalau ada buku pink

boleh pg kk. kk ade klinik gigi. pg awal pagi. or lps lunch time. jgn pg pkul 10 mmg lama nak tgu. boleh kumur dgn air garam.

2y ago

adee. kk ade byk department. bahagian kanak², pesakit luar dgn dental.

Gigit bunga cengkih klau sy .. Alhamdulillah hilang, tp klau lpas tu beterusan sakit, nak taknak tpksa juga g klinik utc..

2y ago

Boleh kurangkan ya? Tips baru ni

ubat sakit gigi yang ada kat farmasi cuma dibenarkan ubat sapu, sebab tu je yabg sesuai dengan ibu mengandung

2y ago

membantu, tapi tak banyak, sebab sekadar kebas macam tu je & dalam tempoh singkat. better beli yang kumur² mulut tu. tu kurang sikit sakit untuk 3 4 jam . time sakit haritu saya beli kumur mulut tu je . bila balik kampung saya lupa bawak balik, jadi beli kat farmasi , memang ubat sapu je dia kasi

gi kk je sis call dulu bg tau siap2 sy mengandung tp sakit gigi tak tahan, nnti dye akan suh walk-in

2y ago

Okay baik.. thanks a lot! Sy sapu ngn minyak cap kapak je dulu