Keliru mengenai jenis darah sama ada istihadah atau nifas.

Saya pregnant. Tapi waktu minggu ke 7 haritu ada bleeding. 19/3/2021 - start bleeding sikit. Terus pergi emergency hosp serdang. Tapi doc check kandungan masih okay. 20/3/2021 - masih bleeding dan malam tu sakit sangat and keluar ketulan daging campur darah macam tu. Hati ni kuat mengatakan yang tu adalah gugur. Tapi bila pergi emergency hosp serdang, doc check and kantung tu masih ada masih cantik so doc cakap belum gugur. 2/4/2021 - pergi appointment doc o&g, doc check, kandungan takjadi. Kantung masih ada. Doc pesan suruh tunggu je kantung tu jatuh sendiri. If takjatuh jugak, nanti next appointment on 16/4 akan cuci rahim. And, fyi since 19/3/2021 sampai harini 7/4/2021, I keep bleeding. And dah banyak hari takdapat datang kerja sbb sakit. Persoalan saya sekarang, darah yang keluar tu darah istihadah ke atau wiladah ke atau nifas? Sbbnya hati ni kuat mengatakan yg ketulan daging yang jatuh tu adalah janin. So technically dah gugur lah kan. And kalau gugur, keluar darah tu dikira sbagai darah nifas yang tak membolehkan saya solat and puasa. So sekarang ni dikira gugur kalau dah jatuh semua (janin + kantung) ke atau macam kes saya ni. Gugur takhabis. Sbb kantung tu masih ada. Persoalan kedua, disebabkan saya masih bleeding hampir 3 minggu sampai sekarang, saya jadi dizzy nak muntah rasa nak pitam and ada sekali tu macam sesak nafas. Untuk next appointment pada 16/4 tu saya risau takut lambat sangat. Ada risiko tak tahut terkena infection ke atau takpe boleh je tunggu appointment tu nanti? Maaf panjang persoalan saya.

Keliru mengenai jenis darah sama ada istihadah atau nifas.
3 Balas

rasa mcm janin xjd tu..Saya gugr jgk bln 9 hri tu to klua ketul2 darh & memg sakit.last2 bru klua kantung.saya ikhtiar dgn bidan..mnum air bidan buat sleps 5 hri baru turn ketulan..scan memg nmpak kantung tp janin xjdi..

2y ago

Terima kasih awk atas jawapan. Alhamdulillah selepas gugur yang ni, saya dah mengandung and selamat melahirkan baby pada bulan 3 baru ni 😄

Maaf sis x dpt nk bg ape2 advice.. sy rse ikut naluri dan hati sis.. jika sis risau maybe sis cuba contact care provider sis balek nyatakan kerisauan sis.. semoga dipermudahkn segala urusan ye sis

3y ago

Ohh okay awak. Terima kasih atas feedback ☺️

Tak perlu tunggu appointment sis. Pergi je emergency bagitahu sakit, bleeding tu semua. Kalau lama tersimpan kat dalam boleh infection