Cara buka buku pink

Hi. Saya pregnant anak first. Sekarang dah masuk 9week. Sorry kalau pertanyaan saya ni macam tak masuk akal. Tapi macam mana nak buat buku pink? Masa 7week saya pergi klinik desa tempat saya, saya kena perli dengan nurse katanya kena tunggu giliran “ramai lagi orang sebelum awak yang nak buat buku. tunggu la turn awak” katanya. Tapi macam mana nak tau bila turn saya dah sampai? Dia cuma suruh saya whatsapp dia je, tapi bila saya whatsapp dia tak reply. Macam mana saya nak buat appointment buku pink tu ye? Sorry tau kalau pertanyaan saya ni kedengaran macam bodoh tapi saya anak sulong yang berkahwin, nak tanya ibu tapi sistem dulu2 tak sama dengan sekarang. Ni pulak tempat baru saya pindah. Terima kasih sudi bantu saya ye.

13 Balas

akk pun semalam g klinik desa then nurse siap Kira bila date untuk akk dtg buka buku n terus booked date untuk check up dengan doktor..mcm kawasan akk 12 week baru buka buku.kalau dia kata tunggu giliran sepatutnya nurse akan kira kita punya berapa week kandungan lps Tu dia akan terus bg date untuk buka buku n dia akan call kk terus untuk booked appointment dengan doktor untuk check up.

saya pon baru minggu Lepas ke klinik desa utk pertanyaan Cara buka buku pink .. masa tuh baru 6w4d. Nurse kira² date dia bagi appointment terus utk buka buku pink. Sabar ye puan kadang² rezeki DPT nurse yg baik..kadang² DPT yg apa2 singa lapar.. yg penting kena byk membaca Cari info² agar mudah utk puan dikemudian Hari ...

dekat tempat saya nurse nya baik².. sya tanya dia macam mana nak bukak.. nurse kata kene buat appointment untuk bukak buku pink.. datang waktu appointment tu..kalau kita dah ada scan di luar bawak sekali gambar tu. selalunya takda masalah kalau dah 9 minggu..sya bukak 7 minggu lebih.. semoga dimudahkan segalanya untuk puan.

Pergi ke kk cakap nk buat appointment untuk buka buku pink, banyakkn doa dipertemukan dengan nurse yang baik. Sy pergi kk waktu 8 week, ingatkan boleh buka buku terus, tapi kt tempat sy lepas 11 week baru boleh buka buku pink, jdnya terus mintak tarikh appointment waktu tu. Moga dipermudahkan yaaa :)

nurse baik tu rezeki sbenarnyaa.. yg kebanyakkan mcm puaka awak, sabar la byk2.. nnti dia reply la tu wsp awak..sllunya org buat before 12w.. sy kat sini mudah, wsp je nurse.. tarikh dia xbg pun lagi.. awal lg dia kata.. mudah sgt dpt nurse baik, rezeki..

pergi je ke kk 2 balik..bgtau sy nk amik appointment utk bukak buku.. kadang2 Tel diorg X jawab..bgtau Kata sy nk 1 tarikh utk bukak buku..Kita pun kena tegas dgn diorg! biasa NY yg duduk dkt kaunter 2 bukan jm or nurse pun..lebih kpda assistant nurse!

Saya semalam datang KD , cuma cakap nak booking tarikh untuk buka buku pink . Mungkin bernasib baik, nurse tu terus bagi tarikh 9w nnti buka buku. Awk cuba pergi balik tanya nurse tu baik2. Doa dulu sebelum datang. Doa dilembutkan hati para nurse.

Sama, saya ke KK mse 6w. Nurse ckp awal lg, die kirakan tarikh yg ssuai utk dtg smula & mintak sy buat appointment kt mysejahtera. Nnt genap 10w awak cuba wasap nurse tu semula sis. Smga dipermudahkan urusan awak & baby

1mo ago

Appointment kat mysejahtera nak pilih option mana satu ya? Sbb sy tak nampak option yg sesuai berkaitan dgn buka buku pink/kehamilan 😭

saya pergi masa 8w , nurse bagi borang suruh isi semua . kena datang balik masa 12w untuk bukak buku 🫶🏼 kadang kadang rasanya kk taknak bukak awal awal sebab risiko masa trim 1 🫶🏼

lepas ni awak call kk tu tanya bila awak boleh datang untuk buka buku.. ada tempat 10minggu baru terima.. ada yang 12minggu.. tapi tak patut layanan nurse tu.. sabar ye awak..