lapar tapi semua tak lalu nak makan .

saya pregnant 8w .asal makan mesti muntah . air kosong pun mesti kelua balik .. tengok gambar makanan pun daa loya .

13 Balas

kena paksa jgk makan dalam kuantiti sikit sis, kalau tak lagi mual & loya.. contohnye sis makan je biskut cream cracker tu.. mkn sekeping pon jdlah sis.. makan setiap 2 jam.. bila perut kosong, asid terembes.. takde makanan lgsg die nk proses, itu yg buat lg mual & pedih perut.. ini doc la yg citer.. sebb sy pon mmg alahan teruk sgttt... dr 8w sampai skg dah masuk 4bln pon perut masih mual.. doc ckp mmg kena paksa makan, biarlh muntah pon.. jnji makanan tu ade masuk.. kalau perlu minta doc prescribe ubat angin tu.. lega sikit rasa perut.. sebb die kurgkan asid dlm perut.. & doc ckp kalau perut kosong jgn makan buah yg masam2 yg byk asid.. lg parah jdnye.. yg elok makan buah pisang, epal merah, buah pear atau lai.. & seeloknya sblm tido minum susu secawan kecik pon takpe.. ramai suggest susu HL tu.. pastu sediakan bauan yg sis selesa untuk hidu, mcm minyak angin ke.. beli pilis anugerah ke.. ada bau serai.. insyaAllah melegakan.. . semoga dipermudahkan urusan sis..

try mkn mknn or air yg masam².. lps bbrp minit try mkn.. lps tu mkn blik yg masam² td tu.. klu de beli limau mandarin kulit die jgn buang, bau kulit limau tu untuk hlgkn rase mual².. sy buat mcm tu la.. try dlu mne tau okey ke ngan awk plak..

normal tu sis. Tp pastikan mkn jgk dlm kuantiti yg sikit. Sy pn anak no. 2 tgh alami benda yg sama. Tp usaha jgk jamah nasi. Asalakan baby jgk zat2 sikit. Awl2 ni sgt2 penting utk pertumbuhan dia.

sama macam saya waktu trismester pertama tengok gambar makanan pun dah loya inikan nak kena makan hehehe memang turun sangt berat badan ni dah abes alahan start naik berat badan pulak 😂

Try makan buah yg masam2 mcm mangga, epal hijau. And makan dlm kuantiti sikit tp makan dgn kerap. Kdg2 loya tu sbb byk angin dlm perut. Kena cater balik

Sama macam saya dulu. Tapi kena try & error makanan mana yg ssuai dengan tekak & selera. Sakit sikit but worth it. Good luck mummy.

Normal tu sis. Sama dgn sy tgok video masak2 pun xboleh. Try cari makanan lain mcm mee, buah ke

sma Sy la ,tp da msuk 15 week ni alhamdulliah da ok sikit2 .cuma bau2 kuat cm bwng x boleh LG

kena makan jugak, makan sikit². tapi kerapkan masa makan tu. 😃

Even buah2, kacang, roti, mee, pasta pun tak boleh ye?