Tips untuk minum susu atau ada alternatif lain

Hi, saya pregnant 5weeks dan memang tak minum susu dari kecil. Sekarang dah pregnant mmg kena minum susu ke😅 Jika tak boleh minum ada tak makanan lain yg saya boleh ambil atau ada ke tips untuk minum susu sebab saya dah lama tak minum susu termasuk susu yg berperisa.. TQ:) #

15 Balas

saya both pregnancy jarang minum susu. sbb dr kecik xminum susu juga. susu yg tekak boleh terima susu kotak hl. tp jarang minum. hee. sy makan makanan berkhasiat. mkn buah buahan. makan kekacang sbgai kudapan. bykkn mkn sayur sayuran. alhamdulillah both baby sy keluar sihat. si abg keluar 3.15kg (sekarang dh 2tahun++). adik keluar 3.52kg (sekarang dh nak masok 5m). 😅

sy mmg xblh mnum Susu sbb lactose in tolerance..kalau mnum mmg berak2,risau Bila pregnant msa berak2..jd dua2 pregnancy sy xmnum..so far alhamdulillah xda apa2 problem and xda effect Susu bdan Lepas Lahir pun.. skrg ni tgh mnum Susu kambing lazz so far alhamdulillah xda berak2..blh cuba

saya pun tk minum susu dari kecik, kecik dulu minum susu bandan mak je sampai 3 tahun. hahah skrg pregnant mmg tkleh telan susu. skrg 15weeks bsru minum calla milk sbb dia ada perisa coklat hazelnut tu sedap minum sejuk2. baru boleh masuk tekak

saya pn x leh minum susu. lg pn sy gdm on diet jd mmg nurse pn x galakkan mnum susu even susu utk ibu mengandung pn sbb tggi gula. jd dktr suruh makan pil kalsium. sy beli yg blackmore calcium + d3.. hrga pn mampu milik.

1y ago

sy memang makan Blackmore's calcium + d3 tapi Dr pakar cakap tak cukup sebiji sehari so dia suruh cukupkan 2000mg + 1000iu D3

Makan pil kalsium je Sy makan obical Dulu minum susu lpstu sy alahan so stop. Skg da boleh minum susu tp tiap kali minum sy cirit birit skg Skg salah makan sikit je da cirit birit. So sy teruskan dgn obical tu je.

makan pil kalsium je sis, untuk mengelakkan gusi berdarah sewaktu mengandung..pil kalsium boleh minta dengan kk atau klinik stiap kali check up, kena bagitahu misi/doktor yg sis xminum susu.

Tk perlu mummy, sebb susu kdg kdg ada gula. Saya tk minum, sebb tk boleh. Rupanya dr kata tk elok sebb ada gula. Hehe tpi terpulang lah nak minum ke tk, janji makan buah n sayur bnyk.

Saya tak minum susu langsung. Makan yogurt je tu pun kadang je. Sekali sekala. Just make sure makan benda healthy je janji cukup calcium protein semua hehe

sy tak minum susu masa pregnant anak 3rd sbb ada gdm. sy amalkan makan makanan sihat shja. Alhamdulillah,anak sy lahir sihat

Boleh makan/minum yogurt. Makanan yang berasaskan calcium. Boleh juga consume pil calcium, tapi kena consult by doc dulu.