Duphaston

Saya pregnant 13weeks,recently ada bleeding, then check klinik doc scan baby okay...doc bg duphaston utk kuatkan rahim selama seminggu. Soalan sy, ada x ibu2 yg after mkn ubat tu perut jadi sakit sampai ke pinggang... mcm senggugut..?Thanks

4 Balas

Duphaston kalau ikut yg dr cakap, ada dua fungsi. Satu, kalau betul baby tu tak jadi/ dah threaten misscarriage, dia akan bantu untuk keluarkan. Kedua, kalau baby tu jadi/bukan threaten miscarriage, dia kan bantu untuk kuatkan rahim untuk tampung baby. Ni ikut yg dr saya cakap la 😅 lepas makan kalau darah makin kurang, alhamdulillah. Kalau darah makin banyak, mungkin miscarriage. Apa2 pun, awak tanya dr ye ☺️

saya preggy 6 minggu, bleeding, doctor bg ubat itu, lepas mkn makin banyak, sampi sakit tak boleh jln. mlm itu juga saya gi klinik lain, doctor situ ckp jgn mkn ubat itu.lepas stop x de bleeding, sakit pun dah stop lps 2 hari.

Xpasti lar sis..sya pnah gak mkan ubt tu mse 8week..sya mkan bile ad bleeding je..Alhamdulillah ok je xde rse skit perut ke skit pinggang..better refer doct sis

Klau doc bgi ubat kuat rahim tu kena byar tk