Buasir ketika 3rd trimester

Saya preggy 34w, kna buasir stage 3. Baring je bleh. Hosp bg ubat sapu dan panadol shj. Apa nk buat? Dah buntu ni. Sakit azab sangat...

2 Balas

saya pun dah kena buasir stage 4 start dari kandungan baby first lagi sis.. allah saja tahu seksanya sakit masa lepas bersalin.. memang agak stress masa berpantang.. umur baby setahun begitu baru lega sakit dia tapi buasir still ada lagi.. sekarang sy pregnant second baby buasir naik bengkak lagi.. memang x boleh buat apa2 kecuali doktor kata kena operate buang.. tapi tu la sy takut pulak.. hehe

2y ago

Saya skrg alhamdulillah, kecut sikit. Guna minyak tanah arab tophaz. Harap bersalin nnt tak jadi teruk baliklah. Saya pun takut kalau nak operate. Ada kwn yg operate lps bersalin. 3 bln dia menanggung sakit tak boleh bangun langsung. Risau dgr ceritanya.

I tolong share kan tips untuk mencegah or kurangkan sakit buasir. Ikut nasihat doctor juga and makan ubat yg disarankan oleh doctor and hemorrhoids adalah perkara common dalam kalangan ibu mengandung, just that kita kena selalu berhati-hati and take precautions. Ibu boleh cuba sitz bath and it helps too untuk kecutkan buasir.