Pergerakkan baby

Saya nk tumpang tanya klau da msuk 18 minggu saya rsa bby xbergerak adakah itu normal?… dan mcm mne rasanya cara dia bergerak saya tidak tahu…😊😊😊😊#firstmom #firstbaby

17 Balas

normal. ruang dlm rahim awak masih luas. baby awak masih boleh berpusing 360° dlm rahim awak😁. itu yg kadang awak rasa kadang tak. kita start kiraan kick baby semasa usia kandungan kita 28w keatas. time ni kalau kiraan tak cukup 10x dlm masa 12j yes awak kena segera ke hospital. andai kata sekarang ni awak susah hati. boleh je utk pergi scan dkt klinik luar. utk lihat condition baby awak☺️. alang2 tu awak dh boleh buat detail scan boleh lihat head to toe baby. nak check jantina baby masa detail scan ni pon boleh. ketepatan dia lebih tinggi dr scan 2d biasa😁. kalau pergi hospital mmg tak dilayan😅.

normal sis . sbb bby kecik lagi , ruang pun besar . 28week nnti baru misi suruh kira catat dalam buku pink tu . sy anak sulung n kedua ni masa 14 week dh rasa . tp masa tu rasa macam jentik2 je . kadang rasa mcm denyut2 . skrg dh 34week , jangan kata la .. nak pulak bila malam ... hmmm ... smpai herot berot perut dibuatnya ..tk kesah lah .. janji die kat dlm tu sihat sudah .

sy 20 weeks mmg jelas sgt rasa baby kick. awak tk perlu mencari cari pergerakan baby. bila smpai wktunya , awak sendiri akan rasa baby kick. bahagian bawah. kadang kiri, kadang kanan. tiba tiba rasa benjol keras tu kepala baby nak buat pusingan ke ape tktau lah dia. 😂 tapi just tggu je okeh. jgn risau .

Normal sis , ade org bolh rasa awl sbb prut xtebal ade org lmbt rasa , mcm akk sy 6w dh boleh rsa bby grk mcm angin2 sy plk 16w rsa , akk sy lgi sorg 25w bru rsa 😂 xpe smua tu normal nnt 28w bru dctr sru kira pgrakkn bby

sy pon skrg 18 weeks. tak rasa lagi baby kick. cuma setiap hari akan rasa denyut2 macam tu kat bahagian perut. sy baca kalau mcm tu maksudnya baby sedu. kalau sedu dah boleh start rasa awal trimester kedua 😁

normal sis.. Tapi kalau sis nak Rasa.. Cuba sis baring.. Pusing sebelah Kiri atau kanan.. Cuba sis relex.. Kalau Ada Rasa Benda jentik2 tu bby dah start menendaang tu sis..

sy start rasa bubble² tu week 15 lg , skrg da 21 week da rasa sgt dia gerak. perut pun naik trun.. xpa, ada lmbt ada cepat tu. yg pnting da scan baby sihat okla tuu .

saya 23w baru rasa dia bergerak. depends atas org sis. ada org jenis perut tebal macam saya mmg lambat rasa dia bergerak. Don't think too much. wait and enjoy

18minggu masih awal sis baby mungkin sdh begerak2 d dlm tp blum dpt rasa..saya usia kandungan 20minggu bru rasa mcm kena jentik2 dri dlm hahaha

Biasa ank first mgu ke22 ke atas br rasa, mcm sy anak ke3 mgu 18 tu dh rasa pn.tp myb ada gerakan cuma puan x perasan kot