Baru gugur

Saya nk tnya, sya bru gugur msa kandungan 7minggu 6 hari. Sya kna pantang x? Klu sudi kongsi la bnda apa boleh mkn n xboleh mkn?

22 Balas

Kalau sy buat skadar tmampu.. Sy dpt cuti 3hari je... Lepas tu start g keje balik... Weekend sy g urut dgn bidan kg.. Jgn urut sebarangan..nanti lain yg sakit... Elakkan angkat benda berat... Mcm sy perut akan senak wlupun angkat brg berat sikit... Mknn sy xde pantang... Kita pun tau bdn kita mcm mana kan.. Klu sblm ni pun x allergic mkn certain mknn... X angin bila makan... So supposedly xmasalah pun...

sy dulu pun tak pantang. mc dpt 3 hari ja. tp sy jaga mkn minum elak minuman berais dan manis. jgn angkat berat. Sebaiknya kena berpantang paling kurang 2 minggu. Jgn lupa jumpa bidan kampung utk urut buang angin and naikkan balik peranakan atleast 20 hari lepas gugur. InsyaAllah ada rezeki lagi. Semoga cepat sembuh sis. selamat berehat

Sma sis.. Sy pn pena gugur 7w+ (tnpa d&c).. Pntang sebulan (mknan/mnuman) .. Pntang ngan suami dlm seminggu/2.. Pntang dlm aktivity dlm 2mnggu... Huhuhuu..Air mnum suam jak.. Elakkn y b'gas/sejuk..klau blh elak mkn mknan y d goreng.. Sup2x/bubur 👍.. Jgn buat keja berat msa 2mnggu lpas keguguran.. Bykkn rehat d uma sekurang2xnya 2mnggu..

Same lps gugur jugak... 20.10. Bby 11 week.. mgu lps cuti n pantang betol2.... mgu nie.. pantang cm biasa cuma dh start kerja.... kalo boleh genapkn 21 ari. Kalo ekot org dlu2 la... darah dh kering cuma ada cikit2 je... semoga kita smue akn dpt pregnnt smula... amin

Saya dulu gugur masa 6 weeks. Pantang dlm sebulan. Ada org ckp 2 minggu pun dh cukup dah. Saya just pantang ais, mee, bihun tu je. Nasi saya mkn mcm biasa. Bg saya ni pantang ikut bdn kita. Mana yg ok mkn la. Mana yg tak ok jgn mkn. Heheheh

Sy pun tengah berpantang skrg..gugur 20hb.10 kandungan 10w tanpa d&c jg..sy pantang minum sejuk pantang makan jg..seminggu ni pki stokin..mandi pn pakai air panas..dgn suami pun masih pantang lagi..😅

Saya pantang minum ais je selama seminggu. Saya gugur normal tanpa d&c. Tidur pakai stoking. Ikot pada masing2 lah. Ada yg pantang mcm org bersalin. And jangan luoa makan jamu dgn berurut

Seeloknya pantang sis. Saya 4kali gugur. 4x juga LA saya pantang. Kalau 7week 2mgg dah ok. Tapi MCM saya last gugur dulu 16week kena pantang MCM org bersalin.

Kena pantang mcm org yg bersalin..tp sy hr 2 buat dlm 22 hr..separuh dari org bersalin..berurut,bertungku,jaga mkn..

sy pantang 2mnggu...pantng mkn sbln..dan pantang bersama pn sbln...2bln kosong bg rahim sht n bsdia..skung hamil 21mnggu..

5y ago

sy amlkn mkn kunyit grg halia grg..asid folic jgn tnggl shngga sy hmil smla..mkn pegaga utk shtkan rahim smla..sbb sy dnc so mang jg pmknn..wlpn doc ckp xplu pntg..tp pikir bdn nk pakai lama kn..