Ubat tambah darah

Saya nk tnya, spa dkt cni penah makan ubat ni..ubat dri KK.. knpe ya bila sya makan ubat nie muntah2..bila xmkn ubt ni xda plk muntah2.. ada cadangan x ubat apa yg boleh sya ganti dgn ubat ni??

Ubat tambah darah
97 Balas

sy pon kena mkn 2x shari pg n mlm..mlm mkn okey...pagi2 mkn akn rasa pening n muntah wlupon mnum dgn oren sunquick..nk tukar ubt nurse xbg sbb mkn ubt ney hb sy naik blik sbb hri tu mkn obimin hb trun..so hadap jelaa ubt ney..paksa jgk telan..😅

Mkn nasi dlu .. Lpas 2 jam baru ambik ubt ni .. Lpas 2 jam baru bleh ambik mknan lain .. Ambik dngan sunquick , in shaa Allah x muntah .. Sy dlu pun muntah .. X pun awak bleh cuba mkn sblum tido .. Klau x bleh jgak , cuba laa tukar ubat iberet ..

Saya pernah mkn ubat ni time mengandung anak bongsu.syukur saya boleh terima ubat ni. x ada muntah2 langsung.mgkin tekak dah kebal dgn ubat2🤣🤣🤣.byk juga saya baca post mengenai ubat ni dan ramai yg x dpt telan ubat ni

Sma mcm saya.. minta tukar ubat tpi kk kat tmpt sy tiada stock lain.. sy tukar new obimin beli dkt farmasi..alhamdulillah hb pun xprnh lgi bwah 11.. tp kena mkn bnyk sayur & buah juga ntuk pnyerapan zat tu..

Makan iberet folic asid sis..yg ni jenis 3 in 1. Sy jenis x suka makan pills byk..so doc nasihatkan beli ubat ni kat pharmacy. Start month 5 makan ubat calcium n still consume iberet folic sampai sekarang

Slalunya kena inform doktor, mcm saya doktor bg Iberate dlu, lepas tu hb xnaik jgak, dia bg zincofer nie.. Zat besi tinggi.. Kuat sikit dr Iberate.. Inform doktor la myb ada ubat lain yg doktor akan tukar

sya prnh mkn ubt ni,bila mkn msti rsa pening...sya tnya dktr knp rsa mcm tu..dktr kt biasa..dktr kt kne mkn ubat tu pagi lps mkn...kene jarak mkn ubt tu dri mnum susu 2jam sblm atau slpas mkn ubat

Mcm first preggy sy mkn ubt ni waktu pagi dgn air sunquick..mmg wajib dah muntah. Lepas baca2 org share. Yg 2nd ni sy mkn stiap kali sblum tido dgn air pati delima. So farr xpnah lagi muntah.

sy mencari ubat ni smlm...semua farmasi xde... ubat tertinggal..skrg balik kg😑😑 klinik kt kg pun xde ubat ni.. mana nk cari ye... seminggu jgk duduk kt kg..risau 2 hari dh xmkn ubat

Sy kalau minum ngn air kosong sy muntah. Pastu sy minum ngn air lemon..baru xloya. Hehe. Should try la kalau yg xboleh minum ngn ai kosong. Sb bp sy pun ok lepas minum ngn air lemon.