tips masak time hamil

saya nk mintak tips supaya x penat sgt masak time hamil... (tnpe bntuan sesape)

5 Balas

sy dari 1st trimester sampai hujung trimester ni sy still masak untuk suami wlaupun rasa penat sgt. kadang bila hujung trimester ni hari hari nak gantung kuali 😭 tapi fikir kalau tak masak takkan asyik nk beli aje sebab dduk berdua. lepastu sy suruh suami belikan kerusi tinggi. sementara masak kalau letih/lenguh sy rehat kejap duduk atas kerusi hehe boleh laa hilang penat wlaupun tak hilang semua 😁

Tips nya x yah masak haha.. bru x penat. Sy dgn husb duk berdua je, nk makan dia belikan je. Kdg kita yg menetapkan masak tu wajib. Pastu sndiri penat. Terpulang la kn masing2. Kalau family ramai pn mmg lebih jimat masak.. elok jgk klu suami pn bantu, nk mkn sama2 kne la masak sama2. Time sy rajin nk masak, suami mmg bantu jgk wlopon x minta sbb dia tau tu tggungjawab dia kena bg bini makan

Pakai selipar yng sesuai time berdiri dlm rumah. Bukak lagu kegemaran supaya tenang. Letakkan dlm hati masak dngn ikhlas supaya orang mkn masakan kita kenyang dan puas. Bnykkan minum air sejuk time masak. Masak ni sngt penat. Berpeluh mcm marathon. Kalau niat ikhlas insyaAllah dipermudahkan

Jangan buat kerja berterusan. Guna high chair jika ambil masa lama di dapur. Masak simple. Guna alat bantuan; air fryer, pressure cooker, rice cooker dll. Tapi penat nak basuh. Haha. Takpe, buat satu2. Jika penat, rehat. Jangan paksa diri.

buat keje slow²,klau rasa penat,rehat skejap..jgn berdiri lame²..sy dok siang ayam pon smpai tahap duduk depan sinki..ha7..masuk 36 weeks ni mmg nk buat kje sikit pon rasa mengah..rasa cepat penat..

4mo ago

tula kn sis..klau ikot rasa xlarat ni,ase hari² nk tapau mknn je..tp bila pikirkn balik ada anak,ad suami,kena la masak jgak..ari² tapau mmg xla dgn harga mknn skrg..