I am so done with puak terpaling breastfeeding

Hi. Saya just nk meluah sikit. Saya baru bersalin sebulan yg lepas. So sekarang ni mmg ade je lah org yg dtg melawat kan. Hampir semua yg dtg melawat akan tanya baby fully bf ke?? Mula mula tu saya okay je dgn soalan tu until ade hamba Allah ni yg mcm judge saya bila saya bagitau saya campur bf and fm. Dia boleh ckp “laaaa.. kenapa bagi susu lembu dekat baby???” Sumpah rasa nk lempang je hamba Allah tu. If you have nothing nice to say, then don’t say anything at all. Saya bukan bagi baby saya racun. Dh ditakdirkan susu saya tak meriah buat masa ni and baby still baru nk belajar latch.. nipple saya pun crack sana sini.. so tak boleh nk fully breastfeed now. And I really don’t understand kenapa susu FM ni dipandang hina sgt oleh mak mak terpaling breastfeed ni. Itu still susu yg boleh mengenyangkan anak. Saya dulu mak saya ckp minum campur bf and fm jugak elok je jadi manusia sekarang ni. Belajar elok, kerja pun elok.. and Alhamdulillah jarang sgt sakit. Sudah sudah la judging ibu yg decide untuk bagi FM dekat anak diaorg. You all tak tau struggle dia untuk breastfeed tu mcm mana. Tak semua org struggle dia sama. You are not superior just because you can bf your kid. At the end of the day, we all want the best for our kids. We are all trying to be good mothers.

3 Balas

hi sis i hope u are fine. i pun tak faham susu fm kenapa tah dipandang hina oleh semua org. even doc i pun persoalkan kenapa i bagi fm kat baby waktu dia jaundice. padahal i ikut nasihat doc lain pada masa tu, dia yg suggest and ckp "I TERUS TERANG LA YE, puan memang kena campur fm sbb bacaan kuning tinggi." and alhamdulillah sbb i mix tu bacaan kuning baby turun day by day. maybe la susu badan i tak cukup waktu tu kan so lambat turun bacaannya. doc lain asyik2 suruh kerapkan bagi susu badan sampai dah sakit gila nipple bertambah stress lagi susu taknak keluar. nasib ada indian doc tu suruh mix susu kalau tak mmg burnout gila stress

9mo ago

Hi, sis.. ya I’m fine just rasa tersangat annoyed dekat puak puak ni.. 😅😅 Wahhh sis lagi lah.. doctor yg persoal mcm tu ye?? Anak saya punya paed dari awal dh pesan kalau susu tak cukup, jgn takut untuk topup FM sbb kita nk pastikan anak cukup susu. Saya punya baby pun awal ade kuning bacaan tinggi jugak. So saya mmg tak fikir ape dah. Yg penting anak saya kenyang, berat naik and kuning turun. Alhamdulillah cepat je kuning dia turun after that. Kalau lah saya ni jenis obsess terpaling nk bf anak sampai tak sedar diri susu ni sikit tak cukup, agaknya anak saya dh kena warded. Anak saya now baru nk pandai latch. Dulu dia tak reti sampai nipple saya crack sana sini.. dgn susu sikitnya lagi. Sekarang alhamdulillah susu bertambah and bila direct feeding dh kurang rasa sakit. While me and baby are still getting used to direct breast feeding, saya mmg tak kisah untuk topup FM if that means less stress for me and baby. Bila kurang stress, emosi pun terjaga. Tak de la saya meroyan

sabar jer la sis jumpe org mcm tu...sy pun bf+fm sbb nak turunkan kuning ank dng cepat.. lg pun susu bdn tak cukup, bkn kite tak bg langsung susu bdn.. kite pikir kn kesihatan ank biar kuning dia turun n tak kene tahan msk ward.. baik pk kesihatan ank dr pk ape org ckp, itu ank kite bkn ank dia.. suke hati kite la.. agak nyer org yg ckp tu pun bg fm gak kot,pastu nak tunjuk bgus kat org lain konon dia la terpaling bf..

saya pon nk meluah jugak. saya pon susu sikit lepastu nipple tenggelam tak keluar. bila bf ank, dia nyot nyot sekali dua lepastu taknak and menangis. pam pon tak sampai 1oz kedua belah. terpaksa la bagi fm. saya selalu menangis sbb susu tak banyak 🥹

9mo ago

betul tu sis