Baru seminggu berpantang saya dah jadi hampir gila

Saya ni first mom Berpantang sendiri je dengan suami tapi MIL kadang-kadang datang juga Dah hampir seminggu pantang saya dah meracau-racau menangis kat bahu suami Mak mentua saya ni...entahlah Semua serba tak kena.. nak dictate itu ini Sampai lauk berpantang pun dia sibuk nak masuk campur Paksa-paksa saya makan ikan haruan lah apa lah Saya ni beranak czer dan doktor dah larang jangan makan haruan Dia sibuk pertikai doktor tu and dia cerita lah dia makan ikan haruan tak jadi apa pun, makin elok ada lah (dia pernah kena operate buang rahim sebab ada cyst) Saya ni tak makan ikan haruan.. memang tak makan Dia sibuk cakap "oh dulu aku telan je makanan pantang tu" Masalahnya sebelum beranak lagi saya memang tak makan! Dia macam tak faham bahasa. Kalau dia datang dia sibuk la cakap suami saya dan saya ni lembab sangat buat kerja tukar baju baby apa semua Kami first time parents memang lah slow sikit sebab nak adapt dengan benda baru macam ni.. dah biasa nanti zap zap laju la Ni duk bebel bagai. Rasa nak tampar je muka dia biar dia senyap. Saya ni dengan penat ulang alik KK sebab anak jaundis, luka czer lambat baik bagai nak kena hadap bebelan dia pulak. Rimas. Harini dia datang time saya tengah menyusu dia sibuk arah-arah saya bagi anak saya minum air masak guna botol susu. Bodoh ke apa? Baby kena fully minum susu ibu sampai 6 bulan kot? Saya kata saya taknak. Tau dia cakap apa? "Engko taknak bagi nanti mati keras anak kau baru tau" eh eh mulut... Saya melawan, saya kata "saya ni bukannya bodoh. Saya belajar jugak" Dia kata "yang kau belajar tu lain" Mulut saya ni dah geram sangat nak kata "jangan jadi bodoh lah" tapi saya sabar.. saya ingat saya boleh pendam lagi.. Duk paksa-paksa saya ajar anak guna botol bagai. Anak saya baru seminggu kot? Sabar lah??? Anak saya susah tidur dia kata saya yang biar anak saya tidur siang Ya Allah.. orang tua ni.. saya menyusu setiap 30 minit - 1 jam kot bukannya saya tak bagi dia tidur langsung. Saya kena susukan sebab anak saya kuning tinggi. Petang tadi saya terus meletup saya kata kat suami saya "tak payah datang dah" Lepas tu saya terus meracau 😭 saya dah tak tahan sabar Saya kata "kalau saya tahu macam ni saya nak berpantang dengan mama saya" Suami saya pulak minta maaf. Sepatutnya mak dia tu kena belajar faham bahasa. Saya dengan penat tak cukup tidur sebab menyusu kerap, puting sakit, luka czer tak terjaga lagi, kena hadap mulut puaka. Saya nangis tak berhenti. Sebab semua serba tak kena. Geram nak mengungkit macam-macam. Tapi yelah. Mak suami sendiri. Berkali-kali saya minta maaf kat suami sebab saya mmg tak suka mak dia. Saya takde niat nak kurang ajar tapi saya tak tahan. Saya rasa lebih baik saya bawak lari anak saya dan bagi dekat sesiapa. Biar saya mati. Baru nak diam agaknya.

46 Balas

sy pernah rse mcm sis rse..yes masa anak sulung sy lah,now im pregnant for 2nd one... masa anak sulung sy pun czer. tp sy balik uma fmily sy,tp yg buat xtenang is fmily anther side dtg xkira masa... yup betul ,luka czer ni dkter xgalakkan makan ikan haruan or apa2 ,dia nk biar baik semula jadi, sy pon xmakan ikn haruan,tp sy makan jeli gamat n pakai gel gamat brand luxor...tp ikut pada kesesuaian org jugak,macam kawan sy ,dia czer tp xguna gel gamat guna krim ape x ,pastu dia elergik,so effected kt luka czer dia...normal way nak cepat baik is kena rajin cuci ,plus makan buah yg supply vit c ,mcm oren,sgt bagus utk sembuh luka czer. plus ,mmg jd adat org dulu,asal baby lepas susu je bilas dgn air masak, hahahah sy pon pernah kena,sy bagi jugak kat anak ,tp xsebanyak yg dorg dok gembar gembur kan,sekadar utk membilas je,, tu pon bila perlu je,, sy start betul2 mental nk face masalah ni smua bila balik uma sendiri ,sebb ank sulung sy lahir 2020 tau,zaman covid hot, time tu lah sibuk nak bawak org tu ini dtg uma..and im very paranoid mami tau ehehhhe yela takut lah,baby dala fragile lagi, imun dorg lemah,stress,sgt stress...i hope 2nd baby ni xhadap benda sama lah,sebb plan nak pantang sendiri.. pendapat sy,sis ikut ape yg sis selesa..ape dorg ckp kita dgr,yg baik mana boleh amek,kita amek,yg nonsense tu just abaikan je,hahaha

3mo ago

kannnn ..bertabahlah sis...

i feel you sis. sy punya MIL jenis mcm ni jgk. sblm sy ada anak sy boleh tahan lgi , sy jenis lemah lembut buat tak tau je , angguk je. Tapi bila dlm pantang sy berubah nk melawan dia sbb sy stress sngt. husband sy pun terkejut. jdi gaduh besar pulak dia dgn mak dia. saya sampai skarang trauma dgn masa pantang sy. sy mmg tak enjoy pantang sy sbb MIL smua tegur sy buat. sebijik mcm awk crita ni. nk bgi air masak la, susu bdan sy tak elok la sbb tu kena kuning anak sy. Sy msa tu duk sedih giler kna tinggal baby kt wad dia buat sy rsa lgi bersalah. dgn bermacam petua la, kna bgi air anggur la, minum susu kambing la. Bkn senang sis tapi hrap awak bertabah, anggap ni dugaan as first time mum. Its okay nk nangis, kita lepas bersalin kot dgn hormon2, dgn sakitnya. yg penting awk ikut dan tegas dgn apa awk nk utk baby awk. jgn ikut MIL yg petua2 pelik tu sbb terpaksa. slowtalk ngn suami tu, dia yg kna bgi thu kt mak dia awk boleh je pantang sendiri. tak perlu dia dtg. mental health awk penting utk dijaga.. take care ❤️

Situasi awk ni sama macam sy lalui berpantang haritu, Alhamdulillah skg sy baru je abis berpantang. Mil sis dgn mil sy sama 100% apa yg sis cite ni, anak sy kuning pon tinggi baru 6hari mcm tu dah suruh kita bg air suam, bila sy kata tk bole dia boleh ckp "ntah la aku tk faham zaman skg ni jaga anak mcm mne" suami sy pulak jenis dgr ckp ibu dia, bila kita kata tk bole dia kata kita kena dgar sama ckp org tua. Sampai satu haritu sy dh tk tahan sgt, pergi checkup dkt kk sy terus tnya ke doktor bole ke tk baby newborn bg air suam, terus doktor marah ckp jgan memandai terus sy pandang ke muka suami sy, masa tu baru dia tahu sy ckp selama ni betul ke tk. Sy pon tk suka dgn mak mentua sy sampai ke hari sy dh abis berpantang. Hubungan sy dgn suami pon tegang sehingga skg disebabkan mak dia masuk campur hal keluarga kami. Yg bole sy ckp, sis tkpyah hiraukan mil sis tu, lawan je selagi bole fasa brpantang ni kalau bole jgn stress2 nnti diri kita yg sakit.

Allah sis. Semoga awak tabah hadap mak mentua macam tu. Saye pun pernah kene. Suroh bagi air masak kate nye lidah putih tu mil kate dah kene kulat pedih sakit lidah budak. Suroh letak air kencing. Ape ke banggang macam tu. Saye tak cakap atau gaduh an dye. Saye cakap kat suami “ kate ank kita lidah kulat sakit lah itu ini kalau sakit baby nie dah menangis je” nie tak elok je. Cakap “awak pegie tegur mak awak nasihat kan mak awak, saye tahu ape saye buat tak kan saye nak biar anak saye sakit atau pun mati” nanti suami awak mesti akan bepikir. Jangan gaduh an mil awak. Tapi cakap kat suami awak baik2 “awak ape lah ibu awak tu cakap macam tu kat saye. Kita kan baru ade anak ape semua, tak boleh lah cakap macam tu kat saye. Saye pun ade hati perasaan tengah pantang. Kalau rase datang nak sakit kan hati saye. Awak cakap lah kat ibu awak tu tak payah datang nanti je datang” hah cakap macam tu baik2.

3mo ago

Mak mentua saya bukannya tahu pun dah berapa kali saya nangis sebab makan hati dengan dia 🥲 Saya ni bukanla jenis melawan sangat tapi kalau melibatkan anak saya sendiri saya memang tak boleh tahan.. Betul.. anak saya, cucu dia tapi saya ada hak tentukan cara saya nak didik dan jaga anak saya..

Ish sibuk aje mertua tu nak datang. Kalau saya, saya ambik CL je. Biar CL je uruskan dan mertua dilarang masuk campur. Dia nak komen,lantak apa dia nak komen. Biar dia tengok je CL uruskan kita. Kalau dia komen, biar masuk telinga kiri, keluar telinga kanan. Jangan layan. Ada CL kan, pandai lah CL uruskan. Ataupun, awak balik rumah mama awak je. Berpantang kat sana je. Kalau kat sana,mertua tak berani lah kot nak komen apa2. Kalau mertua tanya kenapa berpantang sana, jawab je kata mama awak nak tolong jagakan. Take care awak. It will be better soon. Fasa newborn mmg memenatkan lagi2 first mom. Takpe, slowly we will be better sebab kita masih dlm fasa belajar kenal cue baby ❤️❤️

3mo ago

Sabar ye sis ❤️ semoga kuat hadap mertua macam ni.

ini yg saya rasa masa berpantang rumah mak mertua dlu, saya tak tahan, semua benda yg tak setuju mak mertua buat. Contohnya minum air kundur sbb nk turunkan kuning, jantung saya nk tercabut masa tu, apooo bg baby bru 1 hari bg mnum air tu. dhla bbuh dlm botol susu. bnyk lg saya geram sgt. last2 nangis2 kat husband ckp dhla saya nak balik. pantang sorg pun lantaklah asalkan hati saya tenang. saya dduk rumah mak mertua 7 hari je, alasan balik sbb kesian kat suami nk masuk kerja dh huhu. So untuk sis, semoga bertabah. Minta la alasan utk jauhkan diri kjap, bila anak dh besar skit nnt hubungan dua2 okay InsyaAllah. Saya tak selalu balik cuma bila balik tu memg rapat kaw2 dgn mak mertua.

saya pn penh di situasi sis..sya brpntng ngn nnek sya..ya Allah stress sngt²...lgi² time tu ank sya knning..msa tu bru blik dri klinik knning ank naik..dikatanya sya x jga mkn...pdhl yng msk mknnan sya tu dia..bby kuning kn kna kerap mnum ssu..sya bngnkn ank sya mnum ssu tu pn dia ckp x pyh bngunkan bby tngh tdur..mkin naik laa kning ank sya nnti..kita ni pnya laa explain elok².. x fhm jga..ank sya x hbis pntng lgi dh dsuruh bgi mkn bbur atau Nestum...spnjng jga sya pntng ada je x kena..nsib baik husband ada backup skit²..nk mlwan nnti dia terasa..

Sy nasihatkan lebih baik jgn bagi dia datang dulu buat masa ni. Bgtau la apa alasan pun kalau nak jaga hati dia lg. Tp kalau sy, sy akan ckp yg sy nak rehat. Bagi masa utk awk and husband adjust dulu and stabil. Awk kena pentingkan diri demi emosi. Mmg kita kena sabar, tapi sabar ada hadnya. Awk dlm proses recovery, czer pula tu. Org beranak normal jahit sikit pun kepit2 jalan ni apa lagi kena belah perut. Sayang diri kita sis. Nak kuat demi anak. Semoga awk dapat berpantang dgn tenang ya. Rehat cukup2

Sy dulu soft je bila mil dh melampau sy tegas ye saya sembur je tk hirau kita sabar pon pkir hormat tp bila trpaling beranak ramai trpaling org dulu2 ni mmng sy pantang. Skrg zaman dh lain mknn pon mcm2 dh apa tah lgi cara perubatan, sila la move on dengan zaman.. kita ibu moden pon kita bljr moden dh tradisi atas badan kita menerima.. jngn la nk ikut cara dia je beza badan tau.. smoga sis kuat jngn layan kn sngt .. sy ni lama2 meluat malas layan bnde remeh org dulu2 ni nk nasihat boleh jgnn memaksa

Buat tak tahu je dia nak cakap apa. Awk lawan ckp dia lg buat awk sakit hati. X pasal2 gaduh menantu mertua. Sy kalau x berkenan apa mak mertua ckp, sy iyekan semua tp sy x buat. Lama2 pn dia stress ckp ngan sy, dia diam la. mmg x boleh sabar dgn org mcm ni tp lebih baik ignore dr menyakitkan hati sendiri. Semoga baik2 sj utk awk. Klu awk mampu, awk pegi la confinement centre or upah cl utk jaga awk. Pastu boleh la dijadikan alasan spye mak mertua x dtg visit awk dh lpas ni

3mo ago

Lantakkan dgn buat x tahu tu beza ke sis 🤣. Org mcm tu xkan faham mental org lain punye. Sbb tu baik cari alasan supaya dia xleh dtg melawat dh. Pegi la balik rumah mak sendiri ke lg bagus or amik cl..Kalau masuk confinement center lg la sape2 xleh melawat sesuka hati