pati ikan haruan

Mommy bersalin secara czer , normal la risk risk yg akan dtg kan. Contoh luka lambat sembuh , nanah ape semua so tkde kena mengena pun dgn cara pemakanan ke ape. Doc n nurse awal lagi dh pesan ckp jgn amik pati ikan haruan or makan ikan haruan. Sbb bahaya katanya boleh akibatkan luka dalaman melekit², luaran mmg kering tpi dalam rosak. Yang mak mentua mommy ni x paham² org ckp dh xleh makan, dia duk suruh mommy beli pil ikan haruan la ape la...bkn nk marah ke ape dia x abis² duk ulang suruh beli , yg mommy pun x abis² duk explain ckp doc TAK BAGI !! ??pastu dia duk cakap Cik Teh mkn elok je , mak anak 3 makan elok. Allahuakbar , nk dgr cakap org ke nak dgr cakap doc yg lebih betul ?? Jadi cm nak gaduh plak aduhaii stress la mommy camni

4 Balas

Sy first baby bersalin czer mkn sup ikan haruan.. Byk jgk kira mcm 15 hri berturut2 mcm tu sbb xtau pulak ikan haruan ni ade effect.. Sekali da lama tu sy bru dgr kes ade org operate czer terpaksa ambik mase berjam2 dlm bilik ot sbb usus dia semua melekat2 so doc susah sgt nk belah nk keluarkan baby sejak tu sy takut sgt.. Second prgnant sy kene czer jugak sy tanya doc usus sy ok ke sbb takut la jugak kan.. Alhamdulilah doc kate ok.. Pantang kli ke 2 sy ambik mkn 3 kali je sup ikan haruan.. Xambik lebih sbb takut..

Sebaiknya ikut kata doktor. Doktor berpengalaman. Mereka da menghadapi situasi ini. Itu sebab mereka nasihatkan jangan ambil. Mmg betul pun amek pati ikan haruan menyebabkan luka dalam cantum tidak cantik. Saya ibu bersalin ceaser da 2 kali. Da bakal menjadi 3 kali. Alhamdullillah selesai ceaser, tiada apa apa komplikasi. Saya ikut apa yang doktor sarankan. Banyakkan makan makanan yang tinggi vitamin dan protein( tp X gatal). Untuk pulihkan tisu tisu kulit yang luka akibat ceaser.

Bukan melekit sis..organ dkt dlm.tu.melekat ..mcm sy uterus melekat dengan ovari..kesan dr minum air pati haruan masa buat operation buang ovarian cyst dlu... Lepas bersalin baru tahu..dlu penah mention mak xleh minum pati ikan haruan dgn air gamat..mak mrh..dia kata mne tahu leh jd mcmtu..merepek.je..then tnye nk elok cpt ke x..mmg bgus minum n elok cpt ..tp tula..nk nyesal kmdian pn takde gune sbb dh jd mcmtu..even doc kata xbhya jika preggy lg ..tp rs risau tetp ada sbnrnye .

3y ago

seramnya. sy punbaru lepas operate buang cyst 2minggu lepas & tgh pregnant skrg 18week. mak mertua kata elok mkn ikan haruan nk bg luka cpt baik sbb dulu pun dia amalkan benda tu. suami baru je beli td ikan haruan. baca post2 doktor imelda balchin & yg lain2 ada yg ckp elok mkn, ada yg kata xelok mkn. pening

Banyakkan makan vitamin C contohnya buah oren supaya luka dalaman cepat sembuh. Boleh juga beli vitamin C kat klinik.